През последните дни в Световната организация за здравеопазване на животните

...
През последните дни в Световната организация за здравеопазване на животните
Коментари Харесай

Тревога в Европа заради огнища на птичи грип

През последните дни в Световната организация за опазване на здравето на животните (OIE) са докладвани няколко огнища на тежки случаи на птичи грип в Европа и Азия. Според специалисти това е знак, че вирусът още веднъж се популяризира бързо, оповестява “Гардиън “, съобщи bTV.

Новината разтревожи международната птицевъдната промишленост, откакто предходни сходни огнища доведоха до избиването на милиони птици. Наличието на високопатогенния грип притегля вниманието и на епидемиолозите, защото вирусът може да бъде предаден на хората, въпреки и рядко. През годината Китай заяви за 21 случая на заразяване на хора с подтип H5N6 на птичия грип, което е повече, в сравнение с през цялата 2020 година

Преди дни пък Южна Корея заяви за огнище на вируса във плантация с към 770 000 домашни птици. Всички животни са били умъртвени. В ОIE са получени сигнали за сходни случаи в Япония, Норвегия, Англия и Белгия. Именно поради това държавните управления на Белгия, Англия, Нидерландия и Франция оповестиха нараснал риск от разпространяване на птичи грип и вкараха строги ограничения, като да вземем за пример домашните птици да се държат в затворени пространства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР