През последните дни в публичното пространство и чрез медиите се

...
През последните дни в публичното пространство и чрез медиите се
Коментари Харесай

НСОРБ: Опитите за премахване на общинските съвети са посегателство срещу правовия ред в държавата

През последните дни в общественото пространство и посредством медиите се популяризират изказвания, че. От Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) разясниха тематиката, изрично възразявайки против опитите законните органи на локалното самоуправление да бъдат въвличани в сходни спекулации.

От НСОРБ напомнят, че общинските препоръки са конституционно избрани органи на локалното самоуправление и всяка полемика за премахването им оценяваме като опит за посягане против правовия ред в страната.

Ето какво още гласи формалната им позиция:

Конституцията на Република България ясно е определила в член 138 Общинският съвет като орган на локалното самоуправление в общината и кметът на община като орган на изпълнителната власт /чл. 139/. Зачестилата през последните месеци тревожна интензивност на кметове на кметства, присвояващи си непознати пълномощия и представящи се за изразители на мнението на жителите, са мотив за съществено безпокойствие по отношение на заявените планове за смяна на устройството на локалното самоуправление в България.

Припомняме на всички жители и институции, че според Конституцията общината е главната административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление. Основният закон на страната подсигурява правото на жителите да вземат участие в ръководството на общината както посредством определените от тях органи на локално самоуправление, по този начин и директно посредством референдум и общо заседание на популацията.

Зачитайки правото на всеки да показва мнение и да го популяризира посредством слово - документално или устно, посредством тон, изображение или по различен метод, обръщаме внимание, че същата конституционна наредба прецизира, че това право не може да бъде употребявано за накърняване на правата и положителното име на другиго.

Основният закон на страната повелява, жителите и институциите да съблюдават и извършват Конституцията и законите, да зачитат правата и законните ползи на другите.

Припомняме, че след демократичните промени, чл.1 на Конституцията прогласява България като парламентарна република, в която цялата държавна власт произтича от народа. Тя се реализира от него директно и посредством органите, планувани в Конституцията.

През последните месеци редица изявления на представители на по този начин нареченото Национално съдружие на кметовете, чиито членове пропущат умишлено цялостното му наименование (Национално съдружие на кметовете на кметства), претендират безпричинно да съставляват всичките над 3200 обитаеми места в България.

Националното съдружие на общините в Република България, което сплотява на непринуден принцип всички 265 общини, показва угриженост за зачестилите случаи на толериране на сходни изказвания. Обръщаме се към всички политици и държавници с зов да не разрешават името им да бъде свързвано с сходни изяви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР