През последните дни ситуацията в района на Карабах в Азербайджан

...
През последните дни ситуацията в района на Карабах в Азербайджан
Коментари Харесай

Ескалация на напрежението в района на Карабах в Азербайджан

През последните дни обстановката в региона на Карабах в Азербайджан се утежни доста. В отговор на противоречивото изказване, направено от Министерството на защитата на Руската Федерация, Министерството на защитата на Република Азербайджан съобщи следното: „ Няма промени в позициите на азербайджанската войска по възвишенията на карабахския район в Азербайджан, които са част от суверенната територия на Република Азербайджан. Информацията за изтеглянето на части на азербайджанската войска от тези позиции не дава отговор на истината. Нашата войска е в цялостен надзор на оперативната конюнктура. “ Азербайджанските въоръжени сили си възвърнаха цялостния надзор над село Фарух, като го прочистиха от противозаконните арменски въоръжени групировки, които би трябвало да изоставен интернационално приетите територии на Азербайджан според клаузите на Общото съглашение, подписано от Азербайджан, Армения и Русия на 10 ноември 2020 година, оповестяват от Посолството на Азербайджан в София.

По отношение на наименованието „ Нагорни Карабах “, употребявано в изказванията на съветското министерство на защитата, Министерството на защитата на Република Азербайджан означи следното: „ Използването на израза „ Нагорни Карабах “ в изказванията на съветското министерство на защитата е демонстрация на пренебрежение към териториалната целокупност на Република Азербайджан, приета и призната от интернационалната общественост, както и от Руската федерация. Припомняме още един път, че на територията на Азербайджан не съществува административно-териториална единица, наречена „ Нагорни Карабах “.

Коментирайки този въпрос Министерството на външните работи на Република Азербайджан уточни, че единственият метод да се подсигурява мир и непоклатимост в района е цялостното използване на клаузите на Общото съглашение от 10 ноември 2020, както и цялостното евакуиране на всевъзможни остатъци на арменски противозаконни формирования от района на Карабах в Азербайджан и нормализиране на връзките въз основа на правилата на интернационалното право.

Отношенията сред някогашните руски републики Армения и Азербайджан са обтегнати от 1991 година, когато арменските военни сили окупираха няколко провинции в региона на Карабах, територия, интернационално приета като част от Азербайджан.

По време на 44-дневната война сред Армения и Азербайджан през 2020 Азербайджан освободи към 300 селища, държани под арменска окупация в продължение на съвсем 30 години. Войната завърши с подписването на Общото съглашение на 10 ноември 2020, което изисква цялостното евакуиране на арменските военни сили от окупираните региони на Азербайджан.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР