През последните дни преди празниците ЕК предложи на съвета на

...
През последните дни преди празниците ЕК предложи на съвета на
Коментари Харесай

Б. Станиславски: Лишаването на Полша от някакви европейски средства може да повлияе на имиджа на правителството

През последните дни преди празниците Европейска комисия предложи на съвета на Европейски Съюз и на ЕП  Полша да бъде лишена от право на глас при разискването и приемането на общностните решения- т. н. член 7 от контракта на Европейския съюз, който в никакъв случай до момента не е бил прилаган. Брюксел упреква Варшава, че работи против разделянето на управляващите посредством промяната в правосъдната система.

За предаването „ 12+4 “ журналистът Боян Станиславски разяснява, че обвиняванията са в опит за политически надзор върху институциите, които би трябвало да упражняват контрол върху правосъдната система. Решението на Брюксел е било предстоящо, защото „ размахването на пръсти “ от страна на Юнкер, Туск и другите виновни фактори в Екологичен потенциал и Европейска комисия не е можело да продължи безпределно:

Трябваше да се случи нещо символно нещо, което да убеди интернационалната общественост, че желанията на Европейския съюз са съществени и че Европейски Съюз се застъпва за съществени понятия като „ народна власт “, „ върховенството на закона “ и по този начин нататък - всички тези неща, които чуваме към този момент втора година.

Въпросът е дали също така символно нещо, което е част от това надиграване сред Полша и Европейския съюз нещо ще те последва. Аз мисля, че в случай че Европейски Съюз в действителност пожелае, може да предприеме съществени ограничения във връзка с полското държавно управление, най-много бюджетни. Това решение – отнемане от глас – са процедурни неща. Няма кой съществено да се поинтересува от тях и да се интересува поради тази мярка. Но, в случай че се стигне до парите, работите стават много съществени.

Ако тази мярка бъде приложена – преразглеждането на бюджета и лишаването на Полша от някакви европейски средства, това може да повлияе както на полската стопанската система, по този начин и на имиджа на полското държавно управление.

Управляващите от „ Право и правдивост “ пък държат на промяната, тъй като имат вяра, че в правосъдната система са намерили заслон и предпазване всички звена на тайните служби на отминалата ера и всички патологии от преди 1989 година. Начинът на действие на правосъдната система в страната сега, съгласно тях, съставлява „ това  нескъсване с предишното, което би трябвало да настъпи, с цел да може Полша да цъфне “, изясни Станиславски, съгласно който политическите рокади във Варшава издават, че 40-милионната страна се приготвя и за вид, в който претърпява стопански наказания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР