През последните десетина години хедж фондове и портфолио мениджъри, които

...
През последните десетина години хедж фондове и портфолио мениджъри, които
Коментари Харесай

С алгоритъм и стратегия: Как хедж фондове печелят от срива на криптопазарите

През последните десетина години хедж фондове и портфолио мениджъри, които залагат на математически логаритми за търговия на тържищата, се бореха да реализират добра рентабилност. Известни като количествени фондове (quant funds), те страдаха от спокойствието и сигурността - лихвената и ликвидната поддръжка от централните банки и държавни тласъци за стопанските системи създаваха чувството, че положителните времена няма да приключат. Затова и последните години бяха определяни като изгубеното десетилетие за хедж фондовете с логаритъм . Със срутва на акциите и криптопазарите нещата за някои от тях обаче се трансформират и явно техният миг е пристигнал, както беше и при финансовата рецесия от 2008 година

Така през последните месеци дребна група хедж фондове са съумели сносно да уловят внезапните придвижвания на криптопазара и да се възползват от тях. Докато криптовалутите се сриваха и изгубиха капитализация от трилиони долари, няколко мениджъри на активи, измежду които KPTL Arbitrage Management, Atitlan Asset Management и Systematica Investments, са натрупали немалки облаги от разтърсванията на пазара, демонстрира разбор на Financial Times. Общото сред тях е, че употребяват автоматизирани компютърни логаритми, с които предсказват придвижванията на цените и вземат решения на тази база. Проблемът при тези фондове е достъпът до тях - те са основани за огромни вложители и имат високи бариери за дребните (виж карето).

Докато множеството вложители претърпяха огромни загуби поради спадовете на криптовалути като bitcoin и luna, както и от общата низходяща наклонност на тържищата, количествените фондове са капитализирали пазарните земетресения. Един от въпросните фондове е Appia на KPTL Arbitrage Management, който търгува с криптофючърси. Търговецът залага къса позиция при започване на, която единствено за няколко дни загуби 40 милиарда $ от пазарната си стойност - от над 80 $ на токен до близо нула. " Направихме положителни пари от luna ", разяснява създателят на фонда Джей Джейнър, който е някогашен трейдър на Lehman Brothers (фалирала през 2008 г.) и Morgan Stanley.
Реклама
Според него Appia е съумял да улови към две трети от спада в цената на криптоактива. Фондът също по този начин е заложил против bitcoin и ether, преди да трансферира късите си позиции към по-малки валути. Стойността му е повишена с към 20% тази година при междинен спад на хедж фондовете 2.9% през първите пет месеца на година по данни на HFR. В същото време необятният показател S&P500 e надолу с над 12% от началото на годината и под 20% от последния си исторически връх. От уеб страницата на KPTL Arbitrage Management излиза наяве, че те търгуват главно през най-голямата криптоборса Binance.

Лондонският управител на активи Atitlan Asset Management също регистрира облаги, откакто неговите логаритми са заели къса позиция по отношение на фючърси на luna.
Количествените фондове процъфтяват при пазарни земетресения
За множеството криптоинвеститори тази година беше извънредно мъчителна. по отношение на пика от предишния ноември, а общата пазарна капитализация на криптовалутите спадна от към 3.2 трлн. $ на по-малко от 1 трлн. $ за същото време.

Systematica Investments на Леда Брага обаче е измежду печелившите от спада на bitcoin и ether, твърди източник, осведомен с нейните позиции пред Financial Times. Фондът за различни пазари на стойност 6.7 милиарда $ е повишен с 15.9% тази година.
Реклама
Лондонският хедж фонд Florin Court също е на облага. През 2017 година неговият създател Дъг Грини го насочи към по-нетрадиционни пазари като криптовалути, а Florin Court е 15% нагоре тази година. Низходящата наклонност на криптопазара е " ясна от месеци ", споделя Гриниг.

Количествените хедж фондове се представяха едва, до момента в който пазарите бяха спокойни. Но те съумяват да се възползват от огромните флуктуации, когато имат ясна посока, и от началото на годината вършат положителни облаги. В началото на годината те залагаха против държавни облигации, които бяха разтресени от упованията за растеж на лихвените проценти, а в това време сполучливо капитализираха и скока в цените на енергийните запаси и суровините. " Прекрасно е да имаш пазар, който се движи толкоз доста ", споделя Джейнър и добавя, че не знае да има различен толкоз волатилен пазар.

Не всички хедж фондове обаче са се възползвали от понижението в цените на криптовалутите - сингапурският Three Arrows Capital не съумя да покрие условията за маржин по-рано този месец,
Да скъсиш облагата
Другите фондове, които завоюваха от сривовете на биткойн, са тези, които залагат на спад в цените им и заемат къси позиции, като акциите им са налични и за дребни вложители през тържищата, като нямат ограничавания като при хедж фондове. През предходната година да вземем за пример се появи и първият финансов артикул, който разрешава да се печели от криптоспад - борсово търгуваният фонд (ETF) на канадското ръководещо сдружение Horizon - BetaPro Inverse Bitcoin.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Икономика 3 Икономика 1 Пловдив 2 Имена 3 Войната в Украйна Реклама
От листването му в Торонто през април 2021 година до момента той е донесъл рентабилност към 50%, а от началото на годината облагата е съвсем 80% по данни на Morningstar Direct. Доходността на BITI, както е борсовият тикер на ETF-a, е на база чистата стойност на една акция и e преди таксата на ръководещото сдружение от 1.45%, разноските за дистрибуция и комисионата за брокера, която е в сходни размери, според от доставчика.

През тази седмица в Съединени американски щати беше регистриран и качен за търговия на борсата в Ню Йорк още един подобен фонд - той е на ръководещото сдружение ProShares и се споделя ProShares Bitcoin Short Strategy. И двата фонда не влагат непосредствено в биткойн, а във фючърси на криптовалутата. Известен проблем за покупката на борсови фондове в Канада и Съединени американски щати е, че стават през профилирани борсови платформи. Този на Horizon - BetaPro Inverse Bitcoin, се предлага от InteractiveBrokers, които са налични и от България.
Висока рентабилност, само че за избраниСтратегиите на хедж фондовете може и да носят облаги, когато им срив на пазарите, само че дяловете им са мъчно налични за дребни вложители, а инструкция на Европейски Съюз ги позволява само за институционални и професионални играчи. Причината е, че тактиките им постоянно са много рискови и са мъчно разбираеми за неподготвени вложители. Таксите, които събират, както и минималните суми за вложения също са високи. KPTL Arbitrage Management да вземем за пример изисква най-малко 100 хиляди $ за влизане във фонда, таксата за ръководство е 2%, а още 20% от осъществената рентабилност остава за портфолио мениджърите. Дялове от тях се продават непосредствено от мениджърите им след поръчка, като няма проведен пазар като борса или медиатор, както и всекидневно котиране на цени на назад изкупуване. Тоест ликвидността също е по-ограничена, а някои даже имат и интервал, през който не може да се продава. Свързани публикации Три канала, по които се популяризира криптозаразата 28 юни 2022, 11:37 Борсов фонд и вложителите в него завоюваха 80% от срутва на биткойн 25 юни 2022, 07:49 Биткойн се потопи под 20 хиляди $ 18 юни 2022, 13:06 Криптобанката Celsius спря тегленията и повлече със себе си целия криптопазар 17 юни 2022, 06:10 Копаенето на крипто е демоде, стейкингът е новата фикс идея 9 юни 2022, 12:12 Колапсът на един от най-големите стейбълкойни извади на показ скрити опасности на криптопазара 11 май 2022, 16:03 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Крипто
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР