През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти, недоимък, съкращения,

...
През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти, недоимък, съкращения,
Коментари Харесай

Президентът призова генералитета да не мълчи пред политиците

През последните десетилетия войската ни претърпя всевъзможни опити, недостиг, съкращения, политическо надменност, само че тя постоянно оцеляваше, тъй като хората с пагони осъзнават своята задача.

Това сподели президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по време на военния церемониал в София във връзка на Деня на храбростта и празник на Българската войска.

Днес, когато дефинитивно се простихме с илюзиите, че участието в отбранителни съюзи, без развиване на лични качества, е задоволително изискване за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са сложени най-накрая във фокуса на финансовата политика на страната, сме изправени пред ново тестване - да трансформираме парите за армията в модерни отбранителни качества, дейно и ефикасно, разяснява президентът.

Тази цел изисква ясна визия, бистрота и ценене на военната експертиза, означи той и уточни, че сложността на актуалното военно дело и технологии изисква освен натоварен разговор сред държавното и висшето военно управление, само че и дейна и кардинална позиция на българския генералитет. Защото безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и на данъкоплатците на следващия ден, добави той.

След десетилетия на неуважение Българската войска би трябвало да заеме своето почтено място в нашето общество и в системата на българската държавност. И това ще стане освен по силата на външните провокации и съюзните ни отговорности, а тъй като армията ни е призвана да бъде стожер на непоклатимост, държавност и парламентарен ред, като институция с високо публично доверие, която би трябвало да бъде опазена от всевъзможни политически вмешателства, уточни Радев. Защото Българската войска е школа за национализъм и геройство, на отдадени на Отечеството персони, които имат един блян - свободна, мощна и благоденстваща България, на тях изискуем самопризнание и по-добри условия, с цел да могат да извършват почтено своята сложна, рискована и високо виновна задача, добави той.

Президентът напомни, че през днешния ден е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които водят война за истината, въстават против произвола и застоя и отстояват демокрацията, моли президентът и добави, че в тях е вярата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България.

Малко са страните, съхранили своето име, религия и език през многовековни превратности и тествания и, в случай че през днешния ден България е една от тях, то е, тъй като нашият народ е изпитал и осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово, уточни Румен Радев.

Летописите пазят безброй победи на войската ни в отбрана на нашия народ, националното единение и самостоятелност, означи той. И в най-тежките дни на тествания, когато други са бягали от отговорност, българският боец е бил последната саможертвена бариера в отбрана на държавността, сподели президентът и добави, че по тази причина за българина армията постоянно е била знак на чест и смелост, героизъм и държавност.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР