През последните 7 години tbi bank премина през впечатляваща трансформация

...
През последните 7 години tbi bank премина през впечатляваща трансформация
Коментари Харесай

tbi bank отчете рекордни финансови резултат за 2023 г.

През последните 7 години tbi bank мина през впечатляваща промяна – от обичаен локален състезател до водещата challenger банка в Югоизточна Европа. Силните позиции на банката на трите съществени пазара, на които оперира – България, Румъния и Гърция, фокусът върху клиентите и непрекъснатото развиване на бизнеса още веднъж доведоха до рекордни финансови резултати.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за 2023 година демонстрира чиста облага в размер на 42.4 млн. евро, която е с 16% по-висока от тази за миналата година, когато беше 35.5 млн. евро.

През регистрирания интервал tbi подписа редица нови партньорства, в това число с търговци от нови браншове и към този момент участва в над 20 000 търговски обекта на главните си пазари. Този впечатляващ обсег способства за това банката да се подреди измежду водачите във връзка с предлаганите платежни артикули в трите страни. Наред с това банката продължи да се приспособява към пазарната среда и към желанията на клиентите, което способства както за растежа над междинните за пазара равнища в секторите банкиране на дребно и дребни и междинни предприятия, по този начин и за позитивните финансови резултати за годината.

През 2023 година tbi bank е обслужила 2.5 млн. заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция, което е двойно повече спрямо 2022 година През предходната година банката е одобрила близо 750 хиляди заема на обща стойност близо 1 милиарда евро (33% повече спрямо 2022 г.).

tbi регистрира впечатляващ растеж на активите от близо 40% към края на декември 2023 година, достигайки 1.48 милиарда евро (при 1.07 милиарда евро в края на декември 2022 г.). Кредитният портфейл доближи 1.04 милиарда евро в края на декември 2023 година (34% растеж по отношение на 2022 г.). 71% от заявките за финансиране са подадени през цифровите канали за самообслужване (в съпоставяне с 51% през 2022 г.) и по този метод дигитализацията способства доста за отличните резултати.

Благодарение на тези положителни резултати приходите на tbi bank нарастват с 32% до 203 млн. евро. Този финансов резултат е движен от нарастването на чистия лихвен приход с 27% и на чистите доходи от такси и комисиони с 25%. Така оперативната облага за 2023 година доближава 146 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближи 1.12 милиарда евро в края на декември 2023 година – растеж от 38% на годишна база, който доста изпреварва пазара. Този резултат се дължи основно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където нарастването е даже по-голямо – 47% по отношение на декември 2022 година

Увеличението на общите разноски на банката с 20% до 96 млн. евро се дължи основно на ускореното развиване на бизнеса и вложенията в нови бизнес линии (развитието карта neon и мобилното приложение) и пазари (разрастването в Гърция).

Към края на 2023 година банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 672% (много над междинната стойност за банковия бранш от 242%), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) – 22.5%. Дейностите на tbi bank за интервала се отличават с усъвършенствана успеваемост в ръководството на разноските (съотношението оперативни разноски към оперативни доходи доближава 47.2%, спрямо 51.7% през 2022 г.), като в това време възвръщаемостта на заемите е на равнище от 21.3%, което разрешава възвръщаемостта на капитала (ROE) да доближи 20.9%.
 Питър Барон, основен изпълнителен шеф на tbi bank
Снимка: tbi bank

Гордея се с рекордните финансови резултати и представянето на екипа през предходната година. Нашите клиенти знаят, че могат да разчитат на нас и по тази причина поддържаме устойчиво финансово положение, като в същото време управляваме рационално равнищата на риск “, споделя Питър Барон, основен изпълнителен шеф на tbi bank.

„ Продължаваме да сме фокусирани върху това, което вършим най-добре: да предлагаме артикули, насочени към потребностите на клиентите в България, Румъния и Гърция, да предоставяме водещи за пазарите услуги и да поддържаме локалните общности – на потребителите и на търговците – да ръководят финансите си по допустимо най-хубавия метод. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР