През последните 7-8 години не е имало такава суша“. Това

...
През последните 7-8 години не е имало такава суша“. Това
Коментари Харесай

Учени са притеснени от засушаването

" През последните 7-8 години не е имало такава суша “. Това сподели селекционерът по пшеница към Добруджанския аграрни институт проф. Иван Киряков.
Той посочи, че едвам 130 литра са били преваляванията от октомври до края на януари, а за съпоставяне през същия интервал предходната стопанска година количеството на преваляванията е било 220 литра. Изключително е нужен сняг в Добруджа. Наблюденията на учения са, че сега есенниците са в положително положение, пшеницата е поникнала и на множеството площи е на 2-3-4 лист. Температурата е добра, повърхностната влага – също.

Институтът има собствен щанд на " Борсата за семена и посадъчен материал ", чието 25-то издание се откри през днешния ден (4 февруари). При формалното разкриване кметът на Добрич Йордан Йорданов уточни климатичните промени, само че изрази убеденост, че Добруджа ще изхрани България.
При избора на семена фермерите към този момент се ориентират освен към високи добиви, само че и към качество. Това сподели в Добрич Бистра Павловска – изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол към Министерството на земеделието. Наблюдението ѝ е, че в страната ни доста са намалели площите с фуражна пшеница. Сее се главно хлебно зърно с положителни хлебопекарни качества.

Все още няма изясненост за размера на държавната помощ за произвеждане на семена, следва да бъде избран бюджетът, само че ще е към 1 млн. лева За предходната година усвоената държавна помощ е 1,096 млн. лева Над 300 нови сорта полски и зеленчукови култури се изпитват годишно. За одобряването им се изисква да обезпечават положителни добиви и да са устойчиви на заболявания и климатични промени. Тя е безапелационна, че българските сортове са конкурентни на импортираните от чужбина, а преимуществото им е, че са издържали тестванията на родния климат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР