През последните 56 години Долменът на Гуадалпера е бил потопен

...
През последните 56 години Долменът на Гуадалпера е бил потопен
Коментари Харесай

Летните суши разкриха „испанския Стоунхендж“, потопен под изкуствено езеро над 50 години

През последните 56 години Долменът на Гуадалпера е бил потънал под изкуственото езеро Валдеканяс в Испания. Рекордно високите температури през последното лято обаче, последвани от две мощни топлинни талази, провокираха суши, които понижиха крайбрежието дотам, че да разкрият на повърхността мегалитния каменен кръг.

Монументът е построен от 150 гранитни камъка, някои от които са издялкани. Всички са сложени във отвесна позиция. Кръгът от камъни основава център с формата на яйце с 5 метра широчина. Към него води кулоар, който е четири по-голям като дължина. На входа към центъра откриваме 2-метров издялкан камък, който е цялостен с рисунки. Според археолозите те съставляват река Тагус – същата, която е била употребена за основаването на резервоара.

Най-високият камък нормално се намира малко под повърхността на водата. През последните пет десетилетия (особено през последното), монументът отчасти се е появявал над водата. Това лято обаче успяхме да го забележим целия за първи път от 1963 година насам.

Долменът Гуадалпера  Източник: Wikimedia Commons

Това лято провокира суши в огромна част от Северното полукълбо. Температурите в Испания схваща редица върхове още при започване на сезона, като стойности над междинното равнище бяха регистрирани и през септември. Ето за какво не е изненадващо, че юни бе третият най-сух месец в историята на страната през този век.

Сушата засегна най-много фермерите в региона, техните посеви изсъхнаха, а резервоарът понижи съществено равнището си. Ефектът от високите температури се вижда ясно на изображенията, направени от спътника Landsat 8 на NASA. Контрастът сред 2013 и 2019 година е изумителен.


Източник: Lauren Dauphin/NASA

Този каменен кръг, прочут повече като „ испанският Стоунхендж “, е бил издигнат преди към 7000 години. Смята се, че в началото е имал покрив и е изпълнявал функционалността на гробница, пазар или място за осъществяване на религиозни ритуали. Открит е за първи път от немския археолог Хюго Обермайер през 1926 година Резервоарът Валдеканяс пък е издигнат по времето на фашисткия деспот Франсиско Франко през 60-те години на предишния век.

В момента ползата към монумента е по-висок от всеки път. Дори съществува петиция за преместването му от езерото. Гранитните камъни са порести и дългият им престой под водата сигурно им се е отразил отрицателно. Хората са разтревожени, че скоро те ще бъдат изцяло унищожени и по този начин Испания ще изгуби един значим детайл от своята праистория.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР