През последните 26 години, откакто Дейтънското споразумение сложи край на

...
През последните 26 години, откакто Дейтънското споразумение сложи край на
Коментари Харесай

„Политико“: ЕС сомнамбулно се движи към загуба на Западните Балкани

През последните 26 години, откогато Дейтънското съглашение постави завършек на кървавата революция в Босна, интернационалната общественост - или по-точно Европейският съюз и Съединените щати - се намира в дългогодишно усложнение. Това разяснява в. Предполагаше се, че ще бъде суперлепилото, което ще сътвори нова единна страна от враждуващи до тогава етнически частици. Но на всеки няколко години ни се припомня, че лепилото не се държи.

В момента още веднъж се намираме в такава рецесия, защото договарянията за участие на страните от са в застой, а, политическият водач на босненските сърби, заплашва да се отдръпна от общите държавни институции - в това число армията - и де факто да се отдели от босненската страна. Но този път може би гледаме единствено края на Дейтън и подценяваме главната причина.

Не дълго след изказването на Додик Кристиан Шмидт, неотдавна назначеният висш представител за Босна и Херцеговина - пост в Организация на обединените нации, на който са дадени изненадващо мощни губернаторски пълномощия, с цел да следи за осъществяването на Дейтънското съглашение - хвърли виновността непосредствено върху Додик.

В отчета си до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Шмид означи, че Босна е изправена пред най-голямата " екзистенциална опасност в следвоенния интервал ", в случай че интернационалната общественост не ограничи сепаратистките дейности на босненските сърби. Той също по този начин прикани (и получи) удължение на периода на деяние на дребните военни сили на Европейски Съюз в района.

Важно е обаче да не се подценява фактът, че заканите на Додик пристигнаха и като директен отговор на решение, взето от отиващия си предходник на Шмид, Валентин Инцко. В последните дни от 13-годишния си мандат Инцко реши да наложи закон, съгласно който отричането на да е геноцид се санкционира с до пет години затвор.

Нека спрем за миг, с цел да сме напълно наясно: клането от юли 1995 година с право е доказано от и Организация на обединените нации като геноцид. Нищо не може и не би трябвало да понижава тежестта на закононарушението.

Но след решението си Инцко сподели две забавни неща. Първо, той сподели, че е знаел какви ще бъдат последствията от решението му - т.е. по какъв начин ще реагира Додик. И второ, той сподели, че решението му да разгласи отричането на геноцида за закононарушение просто привежда в сходство с европейските правила.

По първия въпрос Инцко всъщност споделя, че съгласно него си е коствало да се провокира най-големият спор в Босна след войната, с цел да бъде признат този закон - с което, като човек, който е бил очевидец на жестоката война в Босна и участник в договарянията, довели до Дейтън, ми е мъчно да се съглася.

Що се отнася до втория въпрос - всичко това е добре. Логично е страната да се съобрази с нормите на Европейски Съюз, тъй като скоро ще стане негов член - единствено че няма да стане.

Тазгодишната среща на върха за Западните Балкани, която се организира в очарователното словенско имение Бърдо при Краню, на процедура постави завършек на очакванията за скорошно присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Европейски Съюз подслади хапчето с безвкусно окуражителни изказвания и великодушен стопански и капиталов проект на стойност 9 милиарда евро. Но водачите от района и техните нации разпознават затръшването на вратата пред себе си, когато я видят.

Бърдо на процедура постави завършек на очакванията нацяло едно потомство, очаквания, които в началото бяха изразени на друга среща на върха в Солун през 2003 година - това е преди осемнадесет години - когато формалната декларация гласеше: " Бъдещето на Балканите е в. " И точно смелостта на предлагането на Европейски Съюз от 2003 година даде опция на районните политици да дават на своите хора точка на хоризонта, към която да се стремят.
Белгийски медии: Шансовете за присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз са дребни поради незаконния трафик
Докато въпросът с противозаконния трафик не бъде прегледан уместно, възможностите страните от Европейски Съюз да станат по-отворени за банкет на нови член...

Най-важното е, че за район, в който етническите групи напълно неотдавна бяха разграничени от нови граници, то обещаваше връщане към времето, когато тези граници нямаха огромно значение, трансформирайки се в символ за разграничение, а не за разделяне. Тази визия разреши на политиците да употребяват избрани способи на държание от другояче раздразнителните и нестабилни гласоподаватели. Лишени от описа за участието в Европейски Съюз след осемнадесет години очакване, тези политици към този момент нямат какво да дават обещание.

За Босна и Херцеговина вероятността за участие в Европейски Съюз обещаваше да разсее, което продължава от подписването на Дейтън. И в това отношение Дейтън е голям триумф: той резервира мира - достижение, което мнозина смятаха за невероятно. Освен това страната съумя да утвърди босненската еднаквост, с която множеството хора се гордеят.

И въпреки всичко реалистите постоянно са признавали, че Дейтън е добър метод да се постави завършек на войната, само че неприятен метод да се построи страна. Има доста аргументи, заради които той не съумя, само че една от значимите е, че Дейтън, за разлика от предходните мирни съглашения, които предлагаха многоетническа кантонална конструкция, в действителност закрепи разделянето на Босна на два етнически блока с висока степен на автономност в една обща децентрализирана страна.

Високопоставени представители, най-много починалият лорд Ашдаун, се опитваха да ревизират Дейтън през годините, като основат по-силен център, и през годините се съпротивляват с претекста, че не за това са се подписали. По този метод е имало и има непрекъснат спор сред централизиращите желания на висшия представител и настояването на босненските сърби за децентрализация.

През осемнайсетте години след Солун Босна и Херцеговина се помири с търканията сред етническите групи в очакване, че участието в Европейски Съюз е в ход. Но Европейски Съюз не може да има и двете благоприятни условия. Той не може да постанова властно европейските правила посредством неизбран губернатор, в случай че тези европейски правила не водят до на никое място.
Еди Рама: Европейски Съюз се нуждае от Западните Балкани за личната си сигурност
В изявление за баварския вестник „ Меркур “ албанският министър председател Еди Рама сподели, че към този момент даже не е отчаян от забавянето на прочие..

За разлика от тях президентът на Съединени американски щати преглежда Босна и Косово като незавършени каузи и към този момент даде знак, че Съединени американски щати са подготвени да се включат в разрешаването на тези дългогодишни рецесии. В Държавния департамент той разполага с извънредно умел екип от балкански специалисти и към този момент изпрати един от тях, интелигентния и привлекателен Гейб Ескобар, в Босна, с цел да потуши пожара, като бързо измъкне водещата роля от хлабавата хватка на европейците.

Необичайно е, че на Съединени американски щати се падна да потушават рецесия в самата Европа. Този епизод нанесе големи вреди на престижа и престижа на Европейски Съюз, а Съединени американски щати не са единствената международна мощ, която ще се намеси в този вакуум.

Ако Европейски Съюз е толкоз угрижен за мира и стабилността в Босна, колкото твърди, че е, той би трябвало да спре да се бори със признаците на казуса и да се заеме с повода, като даде на Босна и други страни от района ясна пътна карта, която ще възнагради сложния избор с участие.

Може би един ден ще открием, че лепилото е подействало.

*Айвор Робъртс е бил дипломат на Англия в Югославия, Ирландия и Италия и е някогашен президент на Тринити Колидж, Оксфорд.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР