През последните 20 години Мартин Кадинов се посвещава на развитието

...
През последните 20 години Мартин Кадинов се посвещава на развитието
Коментари Харесай

Мартин Кадинов: Трудно е да разбереш света, без да разбираш видео игрите

През последните 20 години Мартин Кадинов се посвещава на развиването на гейминг културата и електронните спортове в България. Той работи систематично за разпространение на игрите и опровержение на митовете за вредите от тях. 

През 2003 година основава български франчайз на международния пионер и водач в областта на електронните спортове – ESL, а от 2014 година поема позиция в компанията като управител за Югоизточна Европа и дава отговор за район от 14 страни с общо население от 80 млн. Човека.

Съосновава българската Фестивална Асоциация, в чийто директорски съвет е до 2014 година. 

През 2020 Мартин основава и е ръководещ сътрудник в TDB Play - компания с фокус развиване на планове в областта на видео игрите, електронните спортове и “geek ” културата, и с активност в България и Югоизточна Европа.

Баща е на 15-годишен и 7-месечен наследник.



Днес си приказваме за ролята на видео игрите в живота ни и в бизнеса, като сме упълномощили на Мартин задачата да тества новия екран на, тъй като считаме, че е експерт, който ще хване много по-различни неща от нас елементарните потребили. 

А и Мартин наподобява на човек, на кого бихте се обадили, с цел да се консултирате за екран.  

Дали сме му LG - 32UN880, с цел да го конфигурира в офиса си, където апропо се случват много забавни неща - стрийминг онлайн, медийни образования, подкасти и всичко в областта на мултимедийния бизнес. Самият Мартин към този момент не е от страната на геймърите, а на хората, които провеждат целия бизнес към това - главната му работа са ексел таблици и презентации. 

“Има две неща, които най-вече одобрявам в LG 32UN880. Първото е “цвят и разграничителна дарба ” - все по-често имаме достъп до наличие, което е създадено за 4K и HDR. Приятно е да го гледаш по допустимо най-хубавия метод, примерно - Linus Tech Tips - един от най-популярните и положителни, за мен тех-гийкове ”. Неговите видеа са снимани в 4К и когато ги гледаш на 4К разликата е осезаема. Та, в това отношение е game changer. 

Второто нещо е “дизайн и ергономия ” - хубав е и извънредно функционален, що се отнася до метод на приложимост. С лекост можеш да го местиш и нагласяш по трите оси на придвижване, което дава страховит комфорт, в това число в случай че искаш да го използваш за лични потребности, само че и за шерване с сътрудници (завъртайки го), както върша аз.

Стойката, която се захваща за бюрото, пък икономисва от пространство, което за мен е спомагателен плюс. ”

Как разказваш за това, с което се занимаваш?

Това е въпрос, който си задавам всеки ден, и то от дълбока професионална потребност, с цел да артикулирам това, с което се занимаваме. Бих го дефинирал като предприемачество. 

В компанията TDB Play, която съосновах преди две години, имаме три сфери на компетентност и познание. Едната е феноменът на видео игрите - какви игри играят хората, какво биха желали да играят, какво им харесва и какво не - т.е. едно надълбоко знание в тази субкултура, която е скритият подтекст на съвремието ни и става все по-ключова, що се отнася до маркетинг и бизнес развиване. 

Другата сфера е маркетинг в целия цикъл - най-много стратегическо обмисляне и всички форми на реализация, отново в региона на гейминга. И несъмнено, geek просвета - не сме специалисти в криптовалутите, разбираме кей-попа; не сме ютубъри, само че разбираме по какъв начин се прави. 

Пресечната точка на тези три сфери генерира доста висока добавена стойност за редица бизнеси и за обществото. На база на тези пълномощия, познания и умения, работим с компании, които са част от гейминг вселената, като Riot Games и Фейсбук, както и с компании като Yettel и др. 



Защо бизнесът би трябвало да обръща съществено внимание на гейминга и на хората, в чиито живот той е значима част?

Бизнесите имат изгода от това да приказват за нещата, от които хората се вълнуват, и включително - видео игрите. Тази публика става все по-голяма и все по-интересна. В живота на един 15-годишен човек да вземем за пример, игрите са съвсем незаобиколим фактор - даже да не играе, е обиден по някакъв метод от тази просвета и знае разликата сред другите игри. 

Все повече бизнеси осъзнават и категоризират гейминга като актив, изключително в софтуерните компании. Към днешна дата би трябвало съвсем да няма компания, която в процеса по наемане на нови хора  да не задава въпроса “Играете ли игри и какви? ”. 

По най-естествен метод интеракцията с технологиите стартира с видео игрите, което води до това, че в случай че играеш, ти си по-технологично съответен от други при равни условия, а това значи, че си по-конкурентен на пазара на работна ръка, т.е. за бизнеса. 

Казваш, че игрите имат просветителна функционалност. Можеш ли да обясниш за какво?

Игрите са методът, по който сме генетично програмирани да се учим. Иронията е, че на база на недоумение жигосваме хората, в чиито живот имат роля видео игрите, и убиваме разговора, което основава пропасти сред хората. Тук има един любопитен феномен, че всяко предишно потомство наложително отхвърля отчасти идното потомство и даже към момента върлува мнението, че хората, които имат афинитет към видео игрите, са новобранци, ескейписти и така нататък

В България не са правени сходни изследвания, само че в други страни в една и съща демографска група, като сложим делител играещ/неиграещ, в общи линии рекламодателите имат интерес към тези, които играят, тъй като са по-технологично грамотни, по-склонни да пробват новото, по-влиятелни с мнението си. 

Например в играта World of Warcraft, в която с цел да постигнеш триумф, играеш проведено с други хора, и то се играе в гилдии, които са по 100-200 члена, които са на батальони по 40 индивида, всеки е с друга роля и всички се провеждат редовно, с цел да изпълнят една цел. Ако водиш подобен екип, несъмнено развиваш лидерски умения. Това се почита от работодателите. 

Всички, които играем игри, знаем какво е овърдрафт, елементарна рента, комплицирана рента - всички тези неща са ни ясни, само че не знаем, че ги знаем. Голяма част от уменията, които придобиваме с игрите, не знаем, че ги имаме, тъй като имаш знанието в един домейн, само че то е имплицитно, и би трябвало да имаш повече житейски опит, с цел да умееш да пренасяш логиката на една система в друга система. 



Всеки признак за играене на видео игри е значим - столът, мишката, екрана и така нататък Кое е значимо за избора на екран?

Обективните критерии са няколко - опреснителна периодичност, цветове, а субективните са дизайн и комфорт. В монитора диря функционалоност, улеснение и хармония.

Прекарвам приблизително 30 часа седмично пред монитора (на настолния си компютър) и за мен е значимо както той, по този начин и работното ми място, да спомагат за продуктивноста и комфорта ми. 

С акцент и фокус към работата, само че би трябвало да ми разрешава да играя и игрите, които одобрявам. Опреснителна периодичност от 60Hz, въпреки и неоптимална за First Person Shooter, е изцяло задоволителна за моите обичани Starcraft и Dota 2.

Ти имаш идея да бориш митовете за видео игрите и въздействието им на персонално и публично равнище. Как го правиш?

Израснах през 90-те години, когато България беше една джунгла. В общи линии, всичко, което ме интересуваше, бяха видео игрите, което пък ме направи новобранец и не бях “cool guy ”. В фамилията ми също не се употребих с добра известност. Не, че не дадох задоволително мотиви за това де.

В едно по-консервативно и по-осъдително настроено общество, каквото е българското,  видео игрите не са си намерили перманентна позиция в като цяло, което води до недостиг в доста посоки. Например в доста фамилии има дупка сред поколенията. И децата, и родителите обаче биха желали този проблем да се позволи. 

Едно от нещата, които вършим, е да запълним този недостиг. Стартирахме платформата “гудгейм ”, която осъществя планове и поддържа дела. Първият се споделя “12 от лицата на гейминга ”, който среща забавни хора от света на видео игрите с съответни публицисти. 

Това са хора с най-различни специалности, които употребяват игрите като мотивационен инструмент или реализират доста високи професионални триумфи тъкмо в тази сфера. Тези хора би било хубаво да бъдат показани, с цел да разбият и предразсъдъците и плиткия разказ към видео игрите. Боравим с истории, спокоен звук и обстоятелства.

С “гудгейм ” подпомогнахме самодейност на “Заедно в час ” и считаме да го вършим и с други организации. Всички дела, които ще поддържаме, са за достъп до познания и умения, тъй като това е фундаментът на едно проспериращо общество. 

Мета вселената и геймингът срещат ли се и по какъв начин?

Геймингът е доста богата промишленост и там се случват доста нововъведения, т.е. тя е на софтуерния фронт. В този смисъл Мета вселената е “вчерашна вест ” за гейминга като идея, това на пракрика е една видео игра, в която имаш различен персонаж, алтер его, общуваш с други себеподобни, взимаш решения, жениш се и т.н. 

Мета вселената - ние към този момент сме част от нея. Instagram, Фейсбук, Discord, Twitter - те са проявяване на Мета вселената, просто интерфейсът им е демодиран. Ние сме към този момент там. 

Ние споделяме - в случай че не разбираш видео игрите, не разбираш света. Това е изключително правилно за отношението на видео игрите към криптовалутите - това е нещо, което ще остане сигурно в бъдещето и игрите оказват помощ да ги разбираме. 



31,5-инчовият 4K IPS екран обезпечава комфорт за очите при работа, като понижава изместването на цветовете при гледане от разнообразни позиции, с помощта на технологиите си този монитор дава прелестно качество на изображението.

Компактният дизайн на LG 32UN880 Ergo му разрешава да заема доста дребна част от повърхността на бюрото, тъй като може да се употребява цялото пространство под него. Друго преимущество е извънредно лесният монтаж.

Стойката Ergo с увеличена еластичност и предлага разширена ергономична конфигурация за разгръщане, прибиране, завъртане, въртене по оста си, смяна на височината и наклоняване. Дисплеят следва равнището на очите като обезпечава също по този начин съвършена позиция на екрана за по-удобна и устойчива работа на потребителя.

Решението „ USB-C един кабел “, предлагано от Ergo, оказва помощ на потребителите да понижат хаоса на работното място, като предлага бързо и комфортно прекачване на данни, както и източник на зареждане за зареждане на преносим компютър посредством един-единствен кабел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР