През последните 10 години Европейският съюз не е успял да

...
През последните 10 години Европейският съюз не е успял да
Коментари Харесай

ЕС не е намалил СО2 емисиите от леките автомобили

През последните 10 години Европейският съюз не е съумял да понижи излъчванията на CO2 от леки коли с мотори с вътрешно горене. Това сочи отчет на Европейската счете палата. В документа обаче се акцентира, че производителите на коли са обект на по-строги правила във връзка с замърсяването. Ако последните бензинови и дизелови модели са по-щадящи околната среда, тези коли са също по-големи и по-мощни, което поддържа високо равнище на излъчвания на замърсяващи частици.

 
Една от аргументите, заради които излъчванията от дизелови и бензинови транспортни средства не са намалели е, че пазарът на транспортни средства с висока проходимост набъбна доста. Автомобилите стават все по-тежки, макар че моторите са по-ефективни. Теглото им, ограниченията за сигурност и останалото съоръжение ги вършат повече или по-малко идентични. Това е още една причина, заради която излъчванията от коли на бензин и дизел не са намалели.
Индрих Долезал – основен инспектор от Европейската счете палата

 

Според оценки на Европейската счете палата, излъчванията са останали на същото равнище през последните 10 години за дизеловите коли, до момента в който замърсяването от такива с бензинови мотори е намаляло леко с 4.6%.

За същия интервал тежестта на транспортните средства е повишено приблизително с 10%, а мощността им се е нараснала с 25%. Реалното понижаване на това замърсяване може да се изясни с внедряването на електрически коли.

„ Средствата от Европейски Съюз са ориентирани най-вече към възобновима сила за увеличение на плътността на инфраструктурата за зареждане. Има закон на суровините, който ще даде по-голяма сигурност със материалите за произвеждане на акумулатори. Така че Европейски Съюз стартира изцяло да трансформира фокуса и всички вложения отиват за чиста сила “, прибавя Долезал.

Замърсяването, породено от превоза, се е нараснало в последните години. През 2021 г то съставлява 23 на 100 от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз. Половината от тях идват от леките коли. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР