През последните 10 г. операционната система на България и държавността

...
През последните 10 г. операционната система на България и държавността
Коментари Харесай

Цонев: Операционната система на държавността бе бъгната

През последните 10 година операционната система на България и държавността беше тежко бъгната. Това съобщи заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев в студиото на „ Лице в лице “ по бТВ. И посочи, че употребява компютърен език, тъй като дигитализацията е главен приоритет в програмата на Движението.

Операционната система да страната е конституцията, рамката, законите, само че главно институциите - Народно заседание, президентство, правосъдна власт, изпълнителна власт. Взаимодействието и взаимният надзор сред тях бяха нарушени, Народното събрание беше трансфорат в „ гумен щемпел “ на премиера – заран едно решение, вечер друго, сподели Цонев и напомни, по какъв начин Борисов не се явяваше на парламентарен надзор с месеци, а законите се променяха преди още да бъдат признати.

Това е обезличаване на държавността, безапелационен бе Цонев. Помним войната сред президента и изпълнителната власт и тук няма почтени - дано го кажа в прав текст. Защото България е парламентарна република и аз помня първата тирада на нашия президент в Народно събрание - не беше доста уважителна към институцията. За Румен Радев приказвам - аз и моето семейство сме негови гласоподаватели, по тази причина имам право да го кажа, съобщи още Йордан Цонев.

Движение за права и свободи предизвести, че тази война сред институциите ще докара до рецесия на държавността. Не упреквам Румен Радев, само че споделям, че в тази война няма почтени, акцентира зам.-председателят на Движение за права и свободи. Той бе безапелационен, че без разговор сред институциите те не могат да бъдат коректив една на друга, както е заложено в конституцията.

Без разговор сред политическите партии не може да се роди нито един консенсус по повод целите на страната, сподели още Цонев. В рестарт на държавността ние влагаме това - да се възобнови разговорът сред политическите субекти, да се върне мястото на институциите, разговорът сред тях и взаимния надзор и да стартира да се прави стратегия за ускорено икономическо развиване, която почива на избрани цели, към които съвсем всички да се обединят. А в осъществяването на тези цели да бъде разликата сред политическите субекти, изясни Цонев.

Тази смяна, от която има потребност България, може да се трансформира в замяна, посочи обаче Йордан Цонев. И даде образец: „ Моите почетения към Христо Иванов и „ Да, България! “ обаче да приказваш, че в България през последните 10 година има ендемична корупция, когато два пъти си бил съдружен сътрудник на ГЕРБ, вицепремиер и министър – какво гледал си корупцията от близко? Или важи остарялата приказка - има подобен анекдот: „ Корупция е това, в което не вземам участие “ ".

Корупция в България има. Но това е проблем на всички партии и деленето на партии на смяната и партии на статуквото е безусловно погрешно, отсече Йордан Цонев.

Има принцип в правото - с административен акт присъди не могат да се издават, разяснява Йордан Цонев глобите по закона " Магнитски " по отношение на Делян Пеевски. Второ, без доказателства и правосъден развой отговорни няма, без значение коя страна го споделя, добави той. Всеки е почтен до доказване на противното. " Твърди се, че... " за нас нищо не значи, безапелационен бе той.

Еврозоната носи позитиви - от позиция на финансова непоклатимост, на кредитиране, непоклатимост на банките, съобщи още Йордан Цонев и изясни, че дълги години Движение за права и свободи се е борила България да влезе в Еврозоната. Политиците би трябвало да обяснят на хората, че Еврозоната носи тези позитиви, заключи Цонев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР