През последната седмица в Белгия са регистрирани четири случая на

...
През последната седмица в Белгия са регистрирани четири случая на
Коментари Харесай

Белгия въвежда карантина за болни от маймунската шарка

През последната седмица в Белгия са регистрирани четири случая на маймунска шарка, което наложи страната да вкара наложителна 21-дневна карантина, оповестява Politico. Изданието отбелязва, че карантината се отнася единствено за болните.

Уточнява се още, че когато човек е бил в контакт със инфектирани, той не се нуждае от изолираност. Въпреки това, след такива контакти би трябвало да бъдат изключително деликатно следени уязвимите хора.

Маймунската шарка е относително рядко заболяване, породено от вируса Poxvirus, принадлежащ към същото семейство като вируса на дребните шарки. Болестта нормално се популяризира измежду маймуните в Централна и Западна Африка, където е ендемична, само че от време на време " прескача " върху хората, като до момента е предизвиквала дребни епидемии. Симптомите са обрив, тресчица, мускулни болки и главоболие.

Учените стартират да показват угриженост по отношение на опцията от експлоадирането на нова зараза, защото нараства броят на страните, в които се откриват такива случаи. 

Същевременно припомняме, че вирусологът проф. Радостина Александрова разяснява, че към този момент този тип шарка наподобява по-малко инфектиран от другите по-добре познати типове шарка. Експертът счита, че мъчно може да се приказва за вирус, който ще провокира пандемия сходна на тази от ковид SARS-CoV-2.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР