През последната година от управлението на ПП ГЕРБ започна удълбочаване

...
През последната година от управлението на ПП ГЕРБ започна удълбочаване
Коментари Харесай

Гуцанов към транспортния министър: На вятъра ли ще отидат тези 435 млн. лв. за Варненското езеро?

" През последната година от ръководството на Политическа партия ГЕРБ стартира удълбочаване на варненския плавателен канал за връзка с пристанищата, намиращи се във Варненското езеро. Изключително значимо мероприятие, което трябваше да бъде осъществено. Бяха дадени 435 млн. лева, платени поредно от държавното дружество " Пристанищна инфраструктура “, която трансферира без търг, без конкурс средствата към " Транспортно строителство и възобновяване “ ЕАД, след което то ги трансферира на Европейски Съюз Билд ДЗЗД. Оттам отпътуват за калинградското параходство " Гидрострой “. С нашите 435 млн. параходството купува дълбачките и прави удълбочаването на канала. Абсурдна обстановка, за която алармирахме не един и не два пъти от трибуната на Народното събрание “. Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов от трибуната на Народното събрание и се обърна с въпрос към служебния министър на превоза Христо Алексиев дали има подхванати дейности по този въпрос от Министерство на превоза, предадоха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .

Гуцанов уточни, че тогава ръководител на Борда на шефовете на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура “, отпуснало средствата, е Георги Тодоров, който сега е министър на електронното ръководство в служебния кабинет. Социалистът уточни още, че е станало ясно, че има три точки, които не могат да бъдат удълбочени – едната е незабавно след Аспарухов мост, втората – на канал номер 2, който отива към пристанище " Варна-Запад “.

" Освен това, самият Аспарухов мост ще падне, в случай че се направи това удълбочаване, без той да бъде укрепен. И на процедура се получи, че се дадоха едни големи средства без търг, без конкурс – и няма никакъв резултат, а е належащо това удълбочаване “, добави Гуцанов и уточни, че с цел да бъде изпълнено дейно цялото това деяние, би трябвало да има удълбочаване и на самата стена, където застават корабите на пристанище " Варна-Запад “, което също е невероятно да стане, защото са нужни още спомагателни средства.

" Кметът на Варна, господин Портних, също не откри време в продължение на 4 години да направи по този начин, че тръбата, която е за мръсната канализация сред Аспарухово и Варна, да бъде закопана в дъното, тъй че да може да стане това удълбочаване. Моят въпрос е какво се прави по тази цялата процедура, по този начин ли ще отидат напразно тези 435 млн. и какви дейности е подхванало Министерството на превоза “, попита социалистът служебния министър на превоза Христо Алексиев и прикани профилираните органи да се произнесат по въпроса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР