През почивните дни децата от Сдружение Родители на деца и

...
През почивните дни децата от Сдружение Родители на деца и
Коментари Харесай

Деца с аутизъм бяха специални гости на Държавен куклен театър - Русе

През почивните дни децата от Сдружение „ Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе “ посетиха зрелище на Кукления спектакъл, изиграно особено за тях.

С общителното подпомагане на Държавен куклен спектакъл – Русе, родителите имаха опция да се усещат спокойни в залата дружно със своите деца и да се насладят на прелестната актьорска игра на Кремена Станева и Хубен Нурев в „ Мечо Пух “.

Това беше огромна страст за децата със специфични потребности, които гледаха с интерес и се вълнуваха по време на цялото зрелище. Тук е моментът от Сдружението да изкажат своите специфични благодарности към шефа на Държавен куклен спектакъл - Русе Теменуга Хараланова, която персонално посрещна гостите и се отзова на апела историята на порасналия Кристофър Робин да бъде разказана единствено за децата с аутизъм.

Подобни начинания са от извънредно огромно значение за родителите на деца със специфични потребности, тъй като постоянно техните деца остават неразбрани по време на събития изключително в случаите, когато е значимо да се пази тишина и да се седи дълго време на едно място, както се случва по време на спектакъл или концерт в зала. Срещата с актьорите от близко даде опция на децата да се насладят „ по техния си метод “ на всичко, което се разигра на сцената, а родителите от своя страна съумяха да дадат позитивен образец за обществено държание на публични места.

За Сдружение „ Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе “ предстоят доста действия през 2024 година, които скоро ще бъдат оповестени. Можем да загатнем, че във връзка Деня на аутизма на 2 април ще има осведомителна акция и редица събития, обвързани с даване на повече информация за това по какъв начин да се оправят родителите на деца с аутизъм с ежедневните компликации, сред които посещаването на детска градина, а по-късно и в учебно заведение, както и ще се насочи вниманието към значимостта на осъществяване на наставнически групи с психолог и експерт в сферата.

Предстоят още образуване на спортни действия и обезпечаване на треньори за деца с аутизъм в разнообразни типове спорт. Остават желанията за обезпечаване на езда за деца със специфични потребности на територията на град Русе.

Всеки, който е съпричастен с метода на живот и проблемите, пред които са изправени децата/хората с аутизъм и техните фамилии, може да направи своя принос като се свърже със Сдружение „ Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе “ на формалната Facebook страница, на имейл: [email protected] или с ръководителя на Сдружението Кристина Борисова на тел: 0885 365932.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР