През периода януари - юли тази година износът на стоки

...
През периода януари - юли тази година износът на стоки
Коментари Харесай

С 36.6% расте българският износ към страните извън ЕС

През интервала януари - юли тази година износът на артикули от България за трети страни се увеличава с 36.6% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година и е на стойност 17.77 милиарда лв., регистрираха от национарната статистика.

Основни търговски сътрудници на България в страните отвън Европейския съюз са Турция, Сърбия, Съединените американски щати, Украйна, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Китай, които образуват 51.1% от експорта за тази група страни.
Само през юли износът на артикули от България за трети страни нараства с 27.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.58 милиарда лв..

Вносът на артикули в България от страни отвън Европейски Съюз сред януари и юли се увеличава

с 67.5% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и е в размер на 27.70 милиарда лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.
Само през юли импортът на артикули в България от трети страни нараства с 89.5% спрямо същия месец година по-рано и е за 4.55 милиарда лв..

Външнотърговското салдо

(износ FOB - импорт CIF) на България с трети страни през периода януари - юли е негативно и е в размер на 9.92 милиарда лв.. И през юли външнотърговското ни салдо с тези страни също е отрицателно и е на стойност 1.97 милиарда лв..

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР