През първите три месеца са преработвани руди с по-ниско съдържание

...
През първите три месеца са преработвани руди с по-ниско съдържание
Коментари Харесай

"Дънди прешъс металс Челопеч" понижава приходите си през първото тримесечие

През първите три месеца са преработвани руди с по-ниско наличие на мед и злато

© Цветелина Белутова Златодобивната компания " Дънди прешъс металс Челопеч " е намалила приходите си през първото тримесечие на годината. Това демонстрира докладът на канадския притежател Dundee Precious Metals (DPM). Печалбата също спада поради по-високите разноски и по-ниските цени на златото. През 2019 година DPM ще усили производството си в България, откакто новата й мина в Крумовград стартира да продава концентрат, което се чака да стане доникъде на годината.

По-малко произвеждане

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Данните на канадската компания демонстрират, че създаденият медно-златен концентрат в Челопеч е намалял с 13% през първото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година (виж таблицата). Другият артикул на " ДПМ Челопеч " - съдържащият злато пиритен концентрат, е в почти същите размери като предходната година. Общото количеството на добитите мед, злато и сребро е спаднало поради по-ниското наличие на метали в рудата.

В същото време доставените на клиенти количества медно-златен концентрат са останали на миналогодишното равнище, а растеж 7% има при пиритния концентрат. Продажбите на злато и мед под формата на концентрат обаче са нарастнали болести по-високото им наличие в доставените концентрати. По-ниски са били продажбите на сребро.

Печалба

Приходите на сдружението в Челопеч са намалели с близо 9% през първото тримесечие (виж таблицата), демонстрира докладът на DPM. Понижение има и при чистата облага, което се дължи основно на по-високите такси за преправка и увеличените разноски за произвеждане на звук продукция, както и на по-ниските цени на златото. Тези отрицателни фактори са били отчасти обезщетени от по-голямото наличие на злато в продадения концентрат и удобното влияние на по-слабото евро по отношение на $.

Български напредък

Със старта на втория си план в България канадската компания планува да усили производството. До края на годината от мината в Крумовград се чака да бъдат добити сред 55 и 75 хиляди тройунции злато под формата на концентрат. Първите тестови количества бяха получени през март, а количества за продажба се възнамерява да излязат доникъде на годината. По думите на президента и основен изпълнителен шеф на DPM Рик Хаус това ще докара до забележителен растеж на производството на злато и на паричните потоци. Досега в предприятието в Крумовград са вложени почти 152 млн. $ и са приключени 99% от строителните работи. Заедно с плануваните до края на годината средства общата инвестиция ще бъде сред 164 и 166 млн. $ по отношение на първичен план 178 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР