През първите шест месеца от въвеждане на еврото у нас

...
През първите шест месеца от въвеждане на еврото у нас
Коментари Харесай

Януари 2024 г.: Плащаме в левове, рестото-в евро

През първите шест месеца от въвеждане на еврото у нас банките и „ Български пощи “ ще обменят гратис банкноти и монети от левове в евро. През идващите шест месеца обаче те ще имат право да постановат такса за услугата. Без комисион ще обменя само Българска народна банка. Това е записано в плана на Плана за въвеждане на еврото в България, пуснат за публично разискване през днешния ден следобяд. В документа за стартова дата е посочена 1 януари 2024 година, като до 31 януари ще плащаме с две валути - лв. и евро.

Търговците обаче ще понесат огромната тежест от влизането на България в еврозоната. Още първия месец те ще са длъжни да връщат рестото в евро, даже в случай че клиентът е платил в левове. Лоша вест идва и за притежателите на дребни и междинни компании, чиито осведомителни системи, хардуер и програмен продукт не са пригодени за работа с евро. Те ще би трябвало да влагат за своя сметка в доработка.

Правилното превалутиране и закръгляне на цените от левове в евро ще се следи изкъсо от няколко институции. Националната статистика даже има ангажимент да изготви лист с цените на стоките от първа нужда година преди въвеждане на еврото. Комисията за отбрана на потребителите пък ще раздава стикери „ почтен търговец “, а тези, които са хванати в нарушаване, ще бъдат вкарвани в обществени черни описи. Опитът на други страни е посочил, че рискът от нереално завишение на цените е релативно по-изразен в бранша на услугите - салони за хубост, услуги за снаждане и забавление и кетъринг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР