През първите шест месеца на годината общо 1538 души са

...
През първите шест месеца на годината общо 1538 души са
Коментари Харесай

За половин година над 1500 души са си купили стаж за пенсия

През първите шест месеца на годината общо 1538 души са си купили недостигащ застрахователен стаж, с цел да могат да се пенсионират, заяви Националният застрахователен институт (НОИ).

Законодателството разрешава да бъдат платени вноски за до 5 година недостигащ застрахователен стаж. Ако се купува стаж за времето на следването, това може да стане когато и да е по избор на обезпечения. При дефицит на стаж по други, несвързани с висшето обучение, аргументи (безработица, болест) покупката може да стане единствено все още на пенсионирането.

Приходите от импортираните осигурителни вноски за платен стаж сред януари и юни са общо 4.86 млн. лева

До края на юни 2018 година е отпусната пенсия на 1241 души, които са платили осигурителни вноски приблизително за 21.74 месеца. Това значи, че всеки от тях е платил приблизително по 2222 лева

Национален осигурителен институт припомня, че хората, които са следвали във висше или полувисше учебно заведение или са били докторанти, а в този момент са пенсионери, могат да усилят с покупка стажа си и да изискат преизчисляване на пенсията си.

Осигурителен стаж може да се купи във всеки банков клон. Парите се внасят по сметка на Националната организация за приходите (НАП) и в платежното разпореждане се попълня съответния параграф. Информация за данните за сметката на Национална агенция за приходите и параграфите в Кодекса за обществено обезпечаване се получават в банковия клон. В платежното разпореждане се показва съответния интервал, за който се внасят вноските, и който ще се зачита за застрахователен стаж.

През тази година цената на 1 месец застрахователен стаж е 100.98 лева Сумата се пресмята с %, избран за фонд " Пенсии " за родените преди 01.01.1960 година (който за 2018 година е 19.8%) от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се или 510 лева през тази година.

Покупката на недостигащ стаж важи за хората, работили в най-масовата трета категория труд. През тази година дамите могат да се пенсионират, в случай че са навършили 61 година и 2 м., а осигурителният им стаж е 35 година За мъжете условието за възраст е 64 година 1 м., а за застрахователен стаж - 38 година 6 м.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР