През първите шест месеца на годината обезлесяването в бразилската тропическа

...
През първите шест месеца на годината обезлесяването в бразилската тропическа
Коментари Харесай

За шест месеца в Амазонка бяха унищожени 3988 кв. км гора

През първите шест месеца на годината обезлесяването в бразилската тропическа гора на Амазонка доближи рекордно високо равнище, т.е. повърхност, пет пъти по-голяма от Ню Йорк, беше унищожена, съгласно данни на бразилското държавно управление.

Според бразилската организация за галактически проучвания Inpe от януари до юни тази година в Амазонка са изсечени 3988 квадратни километра дървета, което е нарастване от 10,6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Само през юни обезлесяването се е нараснало с 5,5 на 100, т.е. унищожени са дървета на 1120 квадратни километра, което също е връх за този месец.

Най-голямата тропическа гора в света, Амазонка, съдържа големи количества въглерод, който се освобождава от унищожаването на дърветата, затопляйки атмосферата и подхранвайки изменението на климата.



Обезлесяването е подхранвано и от извънредно огромни пожари в Амазонка, като през идващите месеци се чакат още пожари.

През юни Бразилия записва най-големия брой пожари за последните 15 години.

Експертите в Бразилия упрекват десния президент Жаир Болсонаро за понижаване на отбраната на околната среда и поощряване на дървосекачите, животновъдите и спекулантите, които разчистват обществена земя за облага.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР