През първите девет месеца на 2021 BioNTech е реализирала печалба

...
През първите девет месеца на 2021 BioNTech е реализирала печалба
Коментари Харесай

Къде отиват милиардите от ваксините на BioNTech

През първите девет месеца на 2021 BioNTech е осъществила облага от 7,1 милиарда евро. Благодарение на данъчните приходи град Майнц регистрира рекордни доходи. И още: градът може да се трансформира в международен теоретичен център,.

Пандемията нанесе големи стопански вреди на доста градове по света. В немския Майнц се случи тъкмо противоположното: той забогатя тъкмо по време на пандемията. Или по-точно - с помощта на битката против нея. Сега градът на Рейн може да се трансформира в един от международните научни и медицински центрове в региона на онкологията, вирусологията и геронтологията.

Невероятният триумф на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява с помощта на Йохан Гутенберг и неговото изобретение - книгопечатането. В дните на глобализираната стопанска система - двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната компания BioNTech, основала ваксина против смъртоносния ковид.

В началото на 2020 година американският фармацевтичен колос Pfizer подписа стратегическо съдействие с BioNTech, провежда широкомащабна трета фаза на клиничните тествания на имунизацията, приготви документите за регистрирането ѝ в Съединени американски щати и Европейски Съюз, а в самия завършек на 2020 даде и индустриални мощности, с цел да може тя бързо да бъде пусната на пазара.

Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните акции по света. Тя се оказа доста ефикасна, а и налична. Защото фирмите-партньори съумяха в доста къс период внезапно да усилят индустриалните количества. Така за по-малко от година двете компании осъществиха многомилиардни облаги, а по едно и също време с тях към три немски града потекоха и големи приходи от налози.

 Централата на BioNTech в Майнц.
Централата на BioNTech в Майнц.

Как град Майнц внезапно забогатя

Само през първите девет месеца на годината компанията BioNTech е осъществила облага в размер на 7,1 милиарда евро. Колко тъкмо са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от доста години насам градът ще завърши годината с плюс. Вместо упования минус от 36 милиона евро, Майнц регистрира рекорден остатък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се чака плюс - в размер на 490 милиона евро. Затова градските управляващи считат, че в края на 2022 ще могат освен да върнат всичките си остарели отговорности, натрупали се от 1980 година насам, само че и ще съумеят да понижат налозите на локалния бизнес, с което да привлекат и нови компании.

Компанията BioNTech бе основана през 2008 с желание да създаде нови способи за лекуване на рака - въз основа на РНК-технологиите. В битката против Ковид-19 тя потвърди своята успеваемост, а от нея се чака и пробив по главното ѝ направление - битката против онкологичните болести. Едновременно с това се работи и по основаването на ваксина против маларията. От всичко това се чакат обилни нови приходи в хазната на Майнц.

В какво влага Угур Шахин?

Благодарение на непредвидения прилив на данъчни приходи в Майнц, който има към 220 000 поданици, се обрисува строителен и капиталов взрив. Управителят и съсобственик на BioNTech Угур Шахин заяви, че счита да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови здания в целия град. Сред тях е и една индустриална площадка за бъдещите препарати против ракови болести.

Още при започване на 2022 компанията ще трансферира основната си квартира в прилежаща някогашна казарма на Бундесвера. " Там ще построим нови лаборатории и офиси ", заяви проф. Шахин. В момента в Майнц BioNTech има към 1800 чиновници. През идващото десетилетие в града се чака да зародят до 5000 нови високоплатени работни места за учени и експерти в медицината и фармацевтиката.

 Старият град на Майнц.
Старият град на Майнц.

" Във времената на пандемията BioNTech трансформира Майнц в международна аптека ", радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му упоритост е да го трансформира в " световен софтуерен център в региона на онкологията и геронтологията ". " Благодарение на международния триумф на BioNTech, нашият град получи късмет, какъвто идва единствено един път на столетие ", споделя Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен.

И други градове извличат изгоди от облагите на BioNTech

Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните приходи от BioNTech са толкоз обилни, в бъдеще Райланд-Пфалц очевидно няма да бъде към този момент район, дотиран от федералния бюджет на Германия, а самичък ще се трансформира в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

 Производствената база в Марбург.
Производствената база в Марбург.

Впрочем, от облагите на BioNTech изгоди извличат и още два немски града - Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха издигнати нови лабораторни пространства. А в Марбург се намира главният цех на BioNTech. Сградата там беше закупена преди година и единствено за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си сложили в Марбург, е да доближат произвеждане на 1 милиард дози годишно. " Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече ", споделя проф. Угур Шахин.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР