През октомври т. г. се навършват 150 години от рождението

...
През октомври т. г. се навършват 150 години от рождението
Коментари Харесай

Габровци искат любовта да реабилитира девиза на Пенчо Семов

През октомври т. година се навършват 150 години от рождението на Пенчо Семов - основателят на модерната промишленост в България. В навечерието на тази годишнина група интелектуалци, отпред с проф. д.н. Иван Кабаков, доктор Мариана Проданова и Емил Михов, и знакови лица отразличнисфери на публичния живот, свързани с Габрово, подемат самодейността девизът на Пенчо Семов „ Любов, труд и неизменност ” да стане част от герба на града.



Председател на Инициативния комитет за организирането на самодейността е Николай Косев - бизнесмен, зает интензивно със обществена и благотворителна активност.

 Наричат Пенчо Семов „ българският Рокфелер “ и „ най-социалният фабрикант на Балканите ”, само че на първо място той е въодушевяващ Човек, който прави всичко с обич, труд и неизменност.

Роденият в габровското село Цвятковци бизнесмен е основен акционер в 28 сдружения и заводи и взе участие в управата на четири банки и две застрахователни сдружения. Пенчо Семов строи къщи на своите чиновници и служащи в Габрово и заплаща образованието на децата им; подарява за църкви и манастири; основава фонд в габровската библиотека за литература с най-новите проучвания в региона на техниката и медицината; подарява 300 хиляди златни лв. за лобиране в интерес на България, с цел да се понижат претенциите към страната ни по времето на Ньойския договор; дружно със брачната половинка си Радка Семова прави великодушни дрения за Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа ”; построява старопиталище за своите чиновници, като подарява една фабрика за издръжката му; завещава половината си имущество за щедрост.

При национализацията Пенчо Семов оставя на страната материално-техническа база и средства за над един милиард и осемстотин милиона лв. и огромен кадрови капацитет от чудесно готови висшисти и междинни експерти, които са получили образованието си в неговите заводи и с негова финансова поддръжка. Държавата присвоява фабриките и имуществото му, а огромна част от чудесно квалифицираните експерти са изпратени в концлагери.

Завещанието му остава неизпълнено.

Има обаче три думи, които Пенчо Семов оставя в завещание, и които не могат да бъдат изтрити от паметта на габровци. Те са издълбани върху чешмата (1934г.), директно до сградатата, която той приготвя за старопиталище. Любовта, трудът и постоянството са полезностите, в които Пенчо Семов има вяра и изповядва през целия си живот.

През 1934 година по предложение на тогавашния габровски кмет Илия Кожухаров общинският съвет афишира конкурс за герб на град Габрово. Изискването е гербът да символизира същността на града - един от най-големите просветни, индустриални и търговски центрове на страната. В герба наложително би трябвало да се включи мотото „ Труд и неизменност “. Гербът е признат.

По времето на социализма се оферират няколко промени в герба, само че нито една от тях няма триумф. Старият герб с мотото „ Труд и неизменност “ е върнат още веднъж през 1994 година по предложение на кмета Иван Ненов и с решение на общинския съвет.

ЗАЩО ГЕРБЪТ Е БЕЗ „ ЛЮБОВ “?

Трудът и постоянството са добродетелите на габровския дух, които са в основата на духовния и икономическия разцвет на града. Но, Пенчо Семов, който директно или индиректно е вдъхновителят на мотото на герба на Габрово, през целия си живот, наред с труда и постоянството, даже преди тях, слага думата „ обич ”.

Кога забравихме за любовта? Защо и къде я изгубихме?

Днес, когато с просто око се вижда дълбокото разделяне и възходящото напрежение сред хората, ескалиращата неучтивост и свирепост, този въпрос звучи плашещо. Нашумелият неотдавна случай с обезобразеното момиче е садистичен апотеоз на българското озверяване. За засилващите се разломи в нацията съществена виновност носят българските политици и желанието на партиите да разделят хората на лични изборни епархии. „ У нас се разделяме на вълци и овце “, разяснява неотдавна жител по една от централните малките екрани.

В тази порочна среда ни е нужна идея и вяра за бъдеще.

Любовта е силата, която няма цвят и политическа власт. Тя не може да разделя. Любовта значи внимание, мисъл, грижа и любов за другия, емпатия. Това е дума – проклинание и щит против злото в душите ни.

Защо, когато потърсим мотив за горделивост, най-често се връщаме в предишното? Къде сме, кои сме през днешния ден, втурнали се поединично да подредим живота си, без мисъл за другия, без мисъл за града, без мисъл за общото?

Историята на Пенчо Семов и неговия лозунг е красива, смислена, стойностна и я описваме горди на децата и внуците си. Но не би трябвало ли и ние да сътворяваме полезности и да ги завещаваме на идващите генерации.

Едва ли прибавянето на думата „ обич ” в герба на Габрово ще ни промени ненадейно. Но сплотяването на общността към този символен акт, ще ни накара да разсъждаваме, да спорим, да беседваме за толкоз пропуснати значими неща в живота ни като хора и като общество.

Нужна ли ни е тази нова сила за Габрово? Отговорът е – ДА!

Какво по-стойностно би било от това да вплетем думата „ обич “ в герба на града и в връзките си. Нека с персоналния си образец да покажем какъв брой значимо и належащо е да върнем любовта към другия, към родния ни град, към нас самите, и това да ни управлява в дейностите, в мислите и делата ни в бъдеще.

В герба на Габрово има изобразени три кули, символизиращи просветата, търговията и промишлеността. Три би трябвало да бъдат и нашите словесни кули: „ обич, труд и неизменност “.

За да се случи това, предприемчив комитет, в който вземат участие габровски интелектуалци, бизнесмени и общественици, ще приготви провеждането самодейността на локално равнище за смяна в герба на град Габрово.

Инициативен комитет:

Проф. Володя Попов – историк и археолог, шеф на районен исторически музей – Плевен.

Емил Михов – историк, археолог, сценарист и режисьор на документални филми, отдадени на габровски индустриалци – Иван Хаджиберов, Стефан Бобчев, Пенчо Семов и др.;

Проф. д.н. Иван Кабаков - заместник-декан на Философски факултет в СУ " Св.Климент Охридски ", учител в катедра " История и доктрина на културата " ;

Николай Косев – бизнесмен, зает интензивно със обществена и благотворителна дейност;

Маргарита Стоянова – дълготраен публицист и държавник, сътрудник на радио „ Дарик “ за региона;

доктор Мариана Проданова – културолог, откривател в региона на нематериалното индустриално наследство;

Росица Бинева – Уредник в РЕМО „ Етъра “, историк, професионални ползи, свързани с материалното и нематериалното културно завещание на балканджиите и проучването на водните уреди в региона на Централна Стара планина; член на женско благотворително сдружение “Майчина грижа “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР