През октомври Русия е генерирала 11,3 млрд. долара нетни приходи

...
През октомври Русия е генерирала 11,3 млрд. долара нетни приходи
Коментари Харесай

Рекордни приходи от петрол в Русия на фона на глобалните ограничения

През октомври Русия е генерирала 11,3 милиарда $ чисти доходи от нефт. Според калкулации на Bloomberg, представени от Business Insider, облагите през месеца са най-високите за страната от май 2022 година насам, когато цените станаха нестабилни след експлоадирането на войната.

Износът на нефт през октомври съставлява към една трета от общите чисти доходи на страната за месеца, съгласно публични данни на финансовото министерство.

Бумът на петролните приходи на Москва през октомври идва съвсем година откакто страните от Г-7 постановиха таван на цените от 60 $ за барел за да се лимитират приходите от нефт в съветския боен портфейл, като в това време се запази международната търговия. 

Въпреки това през октомври Русия е съумяла да продаде 99% от износа си на над ценовия таван от 60 $ за барел, съгласно проучване на института KSE. Данните за месеца сочат, че петролът, изнесен от огромните пристанища на Русия, се продава приблизително за 79,40 $ за барел.

Износът от страната е повишен с помощта на флота от кораби в сянка, пренасящи суровината. Това са плавателни съдове, които нямат подобаваща застраховка, изключени са от системите за следене или съзнателно крият самоличността си. По данни на Bloomberg тази година " тъмният флот " е транспортирал към 45% от съветския експорт.

Русия също по този начин съумява да заобиколи глобите, като се насочва от предходния си главен пазар в Европа към други възможности като Индия и Китай.

Благодарение на съветските продажби стопанската система на страната остава видимо устойчива в интервала след налагането на огромните наказания поради нашествието ѝ в Украйна.

Официалните оценки сочат, че брутният вътрешен артикул на Русия е повишен с 5,5% през третото тримесечие по отношение на година по-рано - в противоположна посока на спада от 3,5% през същия интервал на предходната година.

Business Insider разяснява, че икономическата статистика, идваща от Русия, е съвсем невероятно да бъде тествана.

Въпреки сполучливите резултати, Игор Липсиц, прочут съветски икономист, сподели пред Reuters предишния месец, че " действителната обстановка е неприятна " за стопанската система на страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР