През октомври общият показател на бизнес климата отново се понижава,

...
През октомври общият показател на бизнес климата отново се понижава,
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава заради несигурността и недостига на работна ръка

През октомври общият индикатор на бизнес климата още веднъж се намалява, демонстрират данните на Националния статистически институт. Той спада с 1.9 пункта по отношение на предходния месец вследствие на по-неблагоприятната обстановка в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " понижава с 2.4 пункта основно заради намалените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно актуалната индустриална интензивност се прави оценка като леко понижена, до момента в който прогнозите за активността през идващите три месеца са по-благоприятни.

През октомври междинното натоварване на мощностите е с 1.5 пункта над равнището си от юли и доближава 77.5%.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за активността, посочени надлежно от 40.2 и 35.9% от предприятията.

По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство. През октомври съставният индикатор " бизнес климат в строителството " нараства с 2.6 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност остава на нивото си от предходния месец, само че прогнозите им за идващите три месеца са по-неблагоприятни.

Осигуреността на производството с поръчки през октомври се резервира и се прави оценка на 5.3 месеца. Очакванията на строителните бизнесмени във връзка с новите поръчки през идващите шест месеца обаче са песимистични.

Основните фактори, затрудняващи бизнеса, не престават да бъдат свързани с дефицита на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се намалява с 2.5 пункта, което се дължи на по-резервираните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-благоприятни.

Най-сериозното усложнение за бизнеса остава конкуренцията в сектора, следвана от незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи усилване на отрицателното въздействие и на трите фактора.

По отношение на продажните цени търговците плануват известно покачване през идващите три месеца.

Услуги. През октомври съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " понижава с 4.5 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията.

По отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги мненията им са също по-резервирани.

Основните проблеми за активността на предприятията не престават да бъдат свързани с конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда.

Очакванията на мениджърите са продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР