През нощта срещу 17 април вулкан изригна няколко пъти в

...
През нощта срещу 17 април вулкан изригна няколко пъти в
Коментари Харесай

Вулкан изригна в Индонезия, първият изхвърлен стълб от пепел е бил висок два километра

През нощта против 17 април вулкан изригна няколко пъти в най-отдалечения район на Индонезия, което наложи евакуацията на стотици хора, откакто изхвърли лава и дирек пушек на повече от километър в небето.

Планината Руанг, стратовулкан в провинция Северно Сулавеси, изригна за първи път в 21:45 ч. на 16 април (13:45 GMT) и още два пъти в ранните часове на сряда, оповестиха вулканологичните и геологичните организации на страната.

Няма данни за смъртни случаи или ранени, само че повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг на близкия остров Тагуланданг, заяви държавната осведомителна организация Антара.

Първото изригване е изхвърлило дирек от пепел на два километра в небето, а второто - на 2,5 километра, съобщи в изказване ръководителят на геоложката организация Мохамед Вафид. Агенцията по вулканология заяви, че вулканичната интензивност в Руанг се е нараснала след две трусове през последните седмици, съобщи БГНЕС.

След това равнището на паника за вулкана, чийто връх е на 725 метра надморска височина, беше нараснало от две на три, второто допустимо най-високо равнище, преди изригването. Властите също по този начин постановиха четирикилометрова зона карантинна зона към кратера, който се намира на повече от 100 км северно от столицата на провинцията Манадо.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР