През нощта на 4 срещу 5 март Украйна унищожи големия

...
През нощта на 4 срещу 5 март Украйна унищожи големия
Коментари Харесай

ISW: "Група 13" със своите дронове "Магура V5" са проклятието за руския боен флот в Черно море

През нощта на 4 против 5 март Украйна унищожи огромния патрулен транспортен съд план 22160 " Сергей Котов " на Черноморския флот (ЧФ) край крайбрежията на Керченския пролив. Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна (ГУР) заяви на 5 март, че специфичното поделение на ГУР " Група 13 " е направило офанзивата против " Сергей Котов " благодарение на морски безпилотни летателни апарати " Магура V5 ", като е нанесло съществени повреди по левия и десния ръб на кораба, умъртвило е седем моряци и е ранило шестима. Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).
 
ГУР означи, че съветските сили евентуално са съумели да изтеглят 52 други членове на екипажа, само че че загубата на кораба е коствала на Русия общо 65 млн. $. Украински източници означиха, че на борда на " Сергей Котов " е имало хеликоптер Ка-29 или Ка-27, който украинските сили са унищожили дружно с кораба. Руски вътрешен източник твърди, че след първичния удар на морския дрон силите на БМФ са се пробвали да изтеглят кораба назад на пристанището, само че вредите са били толкоз съществени, че корабът е потопен на пет километра от брега на нос Такил, югоизточен Крим. Корабът " Сергей Котов " е един от най-новите кораби на Кремъл и влезе в употреба едвам през януари 2021 година
 
Центърът за стратегически връзки на украинските въоръжени сили (СтратКом) заяви, че към началото на февруари 2024 година украинските сили са извели от строя към 33% от бойните кораби на Русия, в това число 24 кораба и една подводница. Руските военни блогъри реагираха на потъването на кораба " Сергей Котов ", като разкритикуваха неналичието на реакция от страна на съветското военно командване на случая и насочиха по-широка рецензия против бюрократичната инерция на съветския боен уред. Руските военни блогъри настояват, че това е четвъртото украинско нахлуване против " Сергей Котов " от началото на пълномащабната инвазия на Русия и че екипажът е съумял да отблъсне сходни украински офанзиви през юли, август и септември 2023 година Известен обвързван с Кремъл военнен блогър означи, че " Сергей Котов " не е бил задоволително оборудван, с цел да се отбрани от сходна офанзива, а доста военни блогъри се питаха за какво корабът не е разполагал със системи за отбрана от морски безпилотни летателни апарати, като се има поради, че екипажът е преживявал сходни офанзиви и преди.
 
Един от известните военни блогъри съобщи в обява, оповестена на 5 март (която досега на написване на публикацията е прегледана 1,7 милиона пъти), че съветското военно командване не е реагирало на потъването на " Сергей Котов ", тъй като никой не обича да споделя истината на военното командване и че военното командване отхвърля да извлече значими поучения от минал опит, с цел да усъвършенства армията. Друг блогър акцентира, че за съветското командване би било доста значимо да изслуша екипажа на " Сергей Котов ", с цел да усъвършенства и модернизира военните кораби и отбранителните процедури в бъдеще.
 
Друг блогър отговори на тази оценка и съобщи, че е извънредно малко евентуално съветското командване да направи това заради " административната гилотина " в съветската военна администрация, която не разрешава сходно образование и нововъведения, както и заради по-широката културна податливост на командването да прикрива неточности, вместо да ги отстранява. Гневът, който съветските блогъри показват към съветския боен уред, съставлява дълготраен източник на неодобрение за провоенно настроените военни коментатори. Мирослава Регинска, брачна половинка на хвърления в пандиза ултранационалист и някогашен съветски офицер Игор Гиркин, разгласява на 5 март архивно писмо, написано от Гиркин през 2018 година, в което Гиркин се оплаква от некомпетентността на съветските командири, причиняващи гибелта на съветски бойци, и приканва за " репресии на сталинско равнище " против такива командири.
 
Гиркин акцентира, че всички ешелони на съветското командване са цялостни с такива " мърши ", които способстват за " хиляди огромни и дребни произшествия, учредени на непросветеност, глупава безгранична лакомия и неуважение на хората ". Критиката на Гиркин от 2018 година за неспособността и неналичието на предпочитание на съветското командване да се оправи с грешките си, да усвои научените уроци и да ги популяризира в цялата съветска войска остава централен съставен елемент на рецензиите в съветското осведомително пространство против съветската военна машина съвсем шест години по-късно през 2024 година Изглежда, че съветските самолети не престават да нанасят относително огромен брой удари с плаващи бомби в Украйна, макар известията на украински публични лица, че през последните седмици украинските сили са свалили няколко бомбардировача.
 
На 4 март " Форбс " заяви, че съветски самолети Су-34, ескортирани от самолети Су-35, правят по 100 или повече излитания дневно за нанасяне на удари с плаващи бомби по украински позиции на разстояние 25 благи (около 40 км). На 5 март New York Times заяви, че съветската тактичност се трансформира, с цел да се засилят интервенциите във въздушната област, и че " по-агресивната " въздушна поддръжка на съветските сили на фронтовата линия е помогнала на съветските сили да напреднат неотдавна в Източна Украйна. Тези отчети допускат, че съветските военновъздушни сили поддържат висок ритъм на въздушни задачи със самолети в Украйна и евентуално са подготвени да търпят опасности със самолети, евентуално тъй като съветското командване може да е решило, че позитивните резултати, подбудени от такива въздушни интервенции, надвишават разноските, свързани с осъществяването на такива задачи.
 
Руските сили използваха бомбени удари с тактически резултат при завладяването на Авдеевка в средата на февруари и евентуално се пробват да повторят тези резултати, с цел да поддържат продължаващите настъпателни интервенции в други елементи на фронта. ISW не може да ревизира без значение украинските отчети за свалянето на няколко самолета Су-34 през последните седмици. Forbes заяви също, че украинските сили употребяват предоставени от Франция плаващи бомби AASM Hammer, откакто през януари 2024 година Франция стартира да доставя на Украйна по 50 такива бомби на месец.
 
Forbes означи, че украинските сили преди този момент са нанасяли удари с обезпечени от Съединени американски щати плаващи бомби Joint Direct Attack Munition (JDAM), само че доставките на тези бомби са спрени заради неотдавнашната липса на американски помощи за Украйна. Русия и Китай задълбочават стратегическото си съдействие в региона на галактическото пространство, в това число съдействието в региона на сателитното наблюдаване и галактическите проучвания. Ръководителят на съветската галактическа организация Роскосмос Юрий Борисов съобщи на 5 март, че Русия и Китай обмислят да доставят и построят атомна електроцентрала на Луната през 2032-2035 година
 
Въпреки че предлагането на Борисов за основаване на нуклеарна електроцентрала на Луната е необичайно, изказването на Борисов е показателно за стоплянето на връзките и желанието на Китай да развива дълготрайно стратегическо партньорство с Русия, с цел да се нарежда против Запада и вероятно да го заплаши. През ноември 2023 година съветското държавно управление утвърди руско-китайското съглашение за съдействие в региона на галактическите проучвания до 2027 година, което Роскосмос и Китайската национална галактическа администрация (КНКА) в началото подписаха през ноември 2022 година
 
Споразумението обрисува три стадия за създаване и създаване на Международната научна лунна станция и взаимно проучване на лунната повърхнина. През септември 2022 година Роскосмос и CNSA подписаха и съглашение за взаимно разполагане на станции на съветската сателитна навигационна система ГЛОНАСС и китайската сателитна навигационна система БейДу в шест съветски и китайски града. Съобщава се, че Русия създава галактическо антиспътниково оръжие, а стратегическото галактическо партньорство с Китай допуска, че е малко евентуално Русия да употребява тази или сходна технология против Китай и че и двете страни биха имали взаимна изгода от позиционирането на Русия против Запада посредством галактически и сателитни технологии.
 
Международният углавен съд (МНС) издаде заповеди за арест на двама високопоставени съветски командири за отговорността им за осъществяването на съветски военни закононарушения - за първи път МНС повдига обвинявания на съветски военни командири. На 5 март МНС издаде заповеди за арест на генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, пълководец на Далечната авиация на съветските военновъздушни сили, и адмирал Виктор Соколов, някогашен пълководец на Черноморския флот (ЧФ), за ролята им във военните закононарушения за ориентиране на офанзиви против цивилен обекти и причиняване на несъразмерни или инцидентни вреди на цивилни лица или вреди на цивилен обекти и закононарушение против човечеството за безчовечен дейности според Римския статут в интервала минимум от 10 октомври 2022 година до минимум 9 март 2023 година За финален път МНС издаде заповеди за арест за присъединяване на съветски длъжностни лица във военни закононарушения в Украйна през март 2022 година против съветския президент Владимир Путин и назначената от Кремъл комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова за депортиране на украински деца в Русия.
 
Съобщава се, че съветските сили разполагат с " черен пазар " за продажба на украински военнопленници, в това число и към съветски паравоенни групировки, които може би реализират лична замяна на военнопленници с Украйна. Британският вестник The Times, базирайки се на украинския представител на Координационния щаб за отнасяне на военнопленници Петро Яценко и украински военнопленник, заяви на 4 март, че чеченски паравоенни групи купуват украински военнопленници от други съветски военни елементи на черния пазар за търговия с военнопленници. Съобщава се, че по-късно чеченските елементи употребяват украинските военнопленници в подмяна на чеченски военнопленници, държани от украинските сили.
 
The Times показва, че чеченските елементи евентуално се обръщат към черния пазар, защото сега чеченските елементи в огромна степен извършват полицейски или логистични функционалности в тилните региони на Украйна, където има по-малко благоприятни условия за залавяне на украински военнопленници и размяната им за чеченски военнопленници. Times декларира, че въпреки в Женевската спогодба да няма членове, които категорично да не разрешават търговията с военнопленници, тази процедура евентуално е в нарушаване на клаузата, че " никое особено съглашение не може да повлияе неподходящо на ситуацията на военнопленниците ".
 
Съобщенията за чеченски елементи, които явно организират лична замяна на военнопленници с Украйна, допускат, че някои паравоенни елементи в съветската войска, като чеченските елементи " Ахмат Спецназ ", евентуално не са включени в по-широката руско-украинска замяна на военнопленници на по-високо равнище. Руските военни блогъри неведнъж са подлагали на критика чеченските сили за тяхната непросветеност и липса на присъединяване в Украйна, а чеченските сили са били преместени в тиловите зони или в по-малко дейни браншове на фронта след присъединяване им в огромни съветски офанзивни интервенции през 2022 година
 
На 5 март шефът на молдовската Служба за разузнаване и сигурност Александру Мустеата съобщи, че Кремъл е почнал да организира многогодишни хибридни интервенции, целящи дестабилизирането на Молдова и предотвратяването на присъединението ѝ към Европейския съюз (ЕС). Мустеата съобщи, че Кремъл организира " невиждано равнище " на хибридни интервенции, целящи да попречат на присъединението на Молдова към Европейски Съюз и да я задържат в областта на въздействие на Русия. Мустеата съобщи, че първият стадий на съветските хибридни интервенции е почнал с опити за компрометиране на локалните избори през 2023 година и че Русия има намерение да се намеси и в идните президентски избори в Молдова в края на 2024 година и в парламентарните избори през лятото на 2025 година
 
Мустеата съобщи, че прокремълски молдовски политици, свързани с Кремъл, директно или посредством съветски и молдовски проведени незаконни групи, ще се опитат да прокарат проруски политики в молдовския парламент. Мустеата предизвести, че Русия възнамерява да предизвика митинги и да подклажда междуетнически спорове и стопански и обществени рецесии в Молдова, в това число в проруския самостоятелен район Гагаузия и проруската сепаратистка република Приднестровие.
 
Мустеата съобщи, че молдовските управляващи към този момент са забелязали увеличение на потреблението на платформите на обществените медии за разпространение на настроения против Европейски Съюз. ISW по-рано предизвести, че Кремъл може да ускори хибридните интервенции, ориентирани към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова преди присъединението на страната към Европейски Съюз.
 
Превод: News.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР