През ноември официалната статистика показва, че бизнес климатът у нас

...
През ноември официалната статистика показва, че бизнес климатът у нас
Коментари Харесай

Главният икономист на ББР: Мораториумът върху кредитите беше неизбежен

През ноември формалната статистика демонстрира, че бизнес климатът у нас се утежнява. Според данните на Национален статистически институт - по този индикатор сме на минус 4,1 пункта по отношение на октомври. Бизнес средата в индустрията се резервира ниска, въпреки и без особени отклонения, за разлика от строителството, където спадът е с съвсем 10% - поради неприятните упования на вложителите. Същият спад от съвсем 10% бележи и бизнес средата в търговията на дребно.

Очевидно сме в криза, по тази причина напълно резонно всяка компания или физическо лице, което може да отсрочи своя заем се възползва, с цел да печели време. Неслучайно мораториумът върху заемите е измежду най-популярните ограничения като отсрочените досега погасявания са в размер на близо 9 милиарда лв., към 15 на 100 от всички заеми. Данните демонстрират, че 90 000 компании и семейства са утвърдени.

Какво следва в банковия бранш - тематиката в " Бизнес.БГ " разяснява Илия Лингорски, основен стопански анализатор на Българската банка за развиване (ББР).

Различното в тази рецесия е, че тя е изцяло външна за финансовия бранш на всички места по света и в това време, тя е синхронна, изясни Лингорски.

Когато рецесията стартира през март, българската банкова система беше в извънредно добра форма и даже сега главният финансов буфер е над 20%, безапелационен е икономистът.

Регулаторната политика е ориентирана натам, че потенциалът за заеми към бизнеса да се резервира и достъпа до финанси да е непрестанен, изясни той.

Мораториумът върху заемите беше неминуем в тази обстановка, счита Лингорски. Първо, той дава опция на банките мощно да уточняват рисковете и въпреки това, това е успокоение за бизнеса да възнамерява малко по-дългосрочно, с цел да може да се понижат към този момент техните опасности и да възнамеряват излизането си от този спешен интервал.

Нашата банкова и финансова система е научена да оперира доста дисциплинирано в условия на валутен фонд от доста години. Така че, бързо възобновяване на европейските пазари, значи и бързо възобновяване и за нас, добави икономистът.

Това че, финансовата ни система има задоволително буфери, ми дава учредения да считам, че ще има бързо възобновяване, сподели още Лингорски.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР