През ноември 1904 г. американският изобретател Кинг Жилет патентовал самобръсначка

...
През ноември 1904 г. американският изобретател Кинг Жилет патентовал самобръсначка
Коментари Харесай

Как се е появила самобръсначката „Жилет“

 самобръсначка-жилет

През ноември 1904 година американският откривател Кинг Жилет патентовал самобръсначка с ножчета, които можели елементарно да се сменят. По това време Жилет към този момент бил съвсем на 50 години, а над опцията за основаването на такава самобръсначка мислел цели 10 години.

Всичко почнало с това, че самобръсначката на Жилет се изтъпила. За да я вкара в ред, трябвало да я занесе на точилар, да загуби време и пари. В този миг Кинг се замислил, че няма да е неприятно да има бръсначка със сменящи се ножчета.

Той много бързо измислил по какъв начин би трябвало да наподобява тази бръсначка. Върху Т-образна ръкохватка трябвало да се закрепи ножче благодарение на клипс. За няколко секунди статоро ножче можело да бъде сменено с ново.

Но огромният проблем бил различен – от кое място да вземе стомана, която да е трайна и тънка? И най-важното евтина, тъй като цената на тази бръсначка не трябвало да надвишава цената за услугите на точилара.

Нужната стомана можел да приготви инженер Уилям Никерсън, а за Кинг Жилет оставало единствено да откри вложители, подготвени да вложат пари в перспективен, въпреки и опасен план.

Този проблем бил решен. Въпреки това потребителите надалеч не оценили това потребно откритие незабавно: през първата година били продадени единствено няколко десетки бръсначки и аварийни ножчета.

Но и тук Жилет намерил излаз – той почнал да продава самобръсначките на цени надалеч по-ниски от сумата, която била изхарчена за правенето им.

 Кинг-Жилет

И в действителност, след известно време на клиентите им се налагало да купуват нови ножчета, другояче бръсначката просто ставала безполезна. Точно от ножчетата печелел предприемчивият Кинг Жилет.

Скоро Жилет станал прочут в цяла Америка, продукцията му се търсела и носела на изобретателя хубави приходи.

Той се срещнал с първите мъже в страната и даже на смешка предложил на Теодор Рузвелт, на който приключвал президентският мандат, да стане началник на един от филиалите му в Аризона. Но Рузвелт не паднал по тил и декларирал, че не се доверява на човек, който създава бръсначки, а самият той носи мустаци.

Първата международна война донесла на Кинг Жилет милиони долари, като единствено през 1917 година в американската войска били закупени 36 000 000 ножчета. А през годините на войната бойците привикнали да употребяват самобръсначките, купувайки ги и в спокойно време.

В края на живота Жилет с горделивост декларирал, че изобретението му се употребява от северна Норвегия до пустинята Сахара.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР