През миналата учебна година в българското училище влязоха 800, а

...
През миналата учебна година в българското училище влязоха 800, а
Коментари Харесай

Янка Такева: След 7 години в българската образователна система ще има голям недостиг на учители

През предходната образователна година в българското учебно заведение влязоха 800, а през тази образователна година - 3500 - млади учители. Това заяви ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева на националната конференция "Ролята на наставничеството за професионалното развиване на младите учители ".

"След седем години в българската просветителна система ще има огромен дефицит на учители, защото 39 000 учители ще се пенсионират ", съобщи Такева.

По думите й това значи, че младите учители, които приключват висшите учебни заведения, би трябвало да имат мотивация да влязат в учебно заведение. "Тази мотивация е обвързвана и с наставничеството, като СБУ в продължение на пет години приготвя наставници за учебните заведения и детските градини в непрекъснатата Академия за просвета и нововъведения. Тези учители наставници към този момент са към 3000 и получават 50 лв. месечно в допълнение по време на образователната година, според отрасловия групов трудов контракт ", изясни Такева.

"Наставниците би трябвало да влязат в политиката на всяко учебно заведение и детска градина, с цел да могат да бъдат арестувани младите учители. Ако ги оставим без поддръжка, те не напущат на първата година, а още в първите две седмици, както се случва в някои общини ", разяснява Янка Такева.

Тя изясни, че наставниците би трябвало да подкрепят младите учители при самоподготовката им, при планирането на образователните занятия и в извънкласните действия, в работата в мултикултурна среда и с деца със специфични просветителни потребности. По думите на ръководителя на СБУ покачва се мотивацията на младия преподавател да влезе в просветителната система, като първата причина е поради повишението на работните заплати на педагозите и поради подобряването на изискванията на работа в учебните заведения и в детските градини.

"Ще се усили навлизането на млади учители в образованието, тъй като имаме шест университета, които приготвят учители по начална и предучилищна педагогика, а всички университети у нас - 52, приготвят учители експерти по математика, информатика, биология, химия, физика и по други науки ", уверена е Янка Такева.

Според нея висшите учебни заведения би трябвало да приготвят младите учители да работят в мултикултурна среда и в преподаването на гражданско обучение. "В университетите би трябвало повече да се учи възрастова логика на психиката, тъй като неналичието на задоволително познания за прекосяването на децата в другите възрасти, основава проблеми при общуването ", добави Такева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР