През миналата седмица официално беше открит първия нов рудник у

...
През миналата седмица официално беше открит първия нов рудник у
Коментари Харесай

Собственикът на мината Ада тепе: Очакваме да си възвърнем инвестицията до 3 години

През предходната седмица публично беше открит първия нов рудник у нас за последните 40 години - " Ада тепе ". По този мотив екипът на Money.bg беседва с инж. доктор Любомир Хайнов, действен шеф на вложителя в плана " Дънди Прешъс Метал Крумовград " ЕАД.

Господин Хайнов, инвестирате близо 150 милиона $ в новия рудник " Ада тепе ". Каква възвръщаемост очаквате?

Очакваме да си възвърнем капитала, който инвестирахме, през първите три години. След това предприятието ще е на облага.

Можете ли да разкажете малко предистория за създаването на рудника - по кое време решихте, че ще го разработвате, за какво избрахте него и така нататък?

Рудникът е разработван доста, доста години преди нас, още от самите траки. Те са почнали рандеман там, като успяхме да изчислим по емпиричен път, че рудникът е бил сред 8-10 метра по-висок от това, което имаме сега. След това бяха направени много геоложки изследвания. След като " Дънди Прешъс Металс " закупи концесията, в действителност стартира и създаването на находището.

Има ли други неразработени залежи на златна руда у нас?

Не мога да кажа сега, само че благосъстоятелност на " Дънди Прешъс Металс " - не. Други може и да има. Със сигурност има сътрудници, които работят на няколко места, тъй че нядявам се скоро да не сме единственият новооткрит рудник в района.
 Първи новооткрит рудник в България от 40 години насам
Първи новооткрит рудник в България от 40 години насам

В него ще работят 270 души

От кого очаквате да бъде открит различен подобен рудник като този в Крумовград?

Не бих споделил, че мога да се надявам някъде да има и да бъде открит, само че по принцип Родопите са мястото, където ще бъде открит още един подобен рудник. Поне по този начин считам аз.

Произведената продукция от добивната промишленост у нас през предходната година е за близо 3 милиарда лв.. Може ли да пораства секторът още и в каква посока?

О, да, несъмнено, секторът може да пораства. В последна сметка всяко едно дружество се стреми да бъде все по-екологично, да понижава разноските и естествено облагите си по този метод. Със сигурност това нещо ще пораства и новите технологии спомагат за това.



Борсовите цени на металите в международен мащаб поевтиняха доста. Как се отразява тази наклонност на бранша у нас?

Както при нас, по този начин и на всички места борсовите цени на металите бяха потрес за мините и минната промишленост, тъй като в последна сметка това е нещото, което заплаща заплатите. Така че няма по какъв начин да се отрази положително, само че в последна сметка, в случай че предприятията са задоволително новаторски, разчитат на нови технологии, организация и дисциплинираност има метод да се оцелее.

Колко души ще работят общо в компанията с отварянето на новия рудник и какви са междинните заплати на служащите в компанията?

Средната работна заплата в " Дънди Прешъс Металс Крумовград " е 2 100 лв.. Работят към 280 индивида, като 96% са локални хора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР