През миналата година населението на Швейцария е нараснало с най-бързия

...
През миналата година населението на Швейцария е нараснало с най-бързия
Коментари Харесай

Швейцария бележи невиждан от 60 г. ръст на населението - с помощ от украинците

През предходната година популацията на Швейцария е повишено с най-бързия си ритъм от 60 години насам, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на предварителни данни от Федералната статистическа работа.

Причината е рекордната имиграция, в това число на хиляди хора, пристигнали от разкъсваната от война Украйна.

Към края на 2023 година непрекъснатото население се е нараснало със 145 400 души до над 8 960 800, което е нарастване от 1,6%. Без украинците растежът щеше да е 1%.

Увеличението значи, че повишаването на популацията е по-голямо, в сравнение с е било от началото на 60-те години на предишния век, прецизират от статистическата работа.

Темпът на напредък за последно е бил по-висок през 1963 година През 2022 година популацията се е повишило с 0,9%.

През предходната година чистата миграция към Швейцария се е нараснала над двойно до 142 300 души - най-високият брой в историята. От тях към 52 000 са украинци, които не са били в статистиката за непрекъснатото население до 2023 година Близо 264 000 души са имигрирали, а 121 600 са напуснали страната.
 Швейцарците вземат решение на референдум за миграцията
Швейцарците вземат решение на референдум за миграцията

Населението да не доближи 10 милиона преди 2050 година

Имиграцията от дълго време е противоречив политически въпрос в Швейцария, където най-голямата група в Народното събрание - дясната Швейцарска национална партия, започва самодейност за прекъсване на популацията да надвиши 10 милиона души преди 2050 година

Това трансформира ограничението на имиграцията във значим въпрос за швейцарското държавно управление в договарянията с Брюксел за актуализиране на икономическите връзки с Европейския съюз, които започнаха през март.

Данните демонстрират, че скокът на имиграцията частично се дължи на хилядите украинци, които са пристигнали в страната през 2022 година , само че са били регистрирани като част от непрекъснатото население едвам през 2023 година

Близо 63 000 украинци избягаха в Швейцария след нахлуването на Русия през 2022 година

Данните демонстрират и степента, в която Швейцария разчита на мигрантите, като раждаемостта е много под по този начин наречения коефициент на заменяне от 2,1, нужен, с цел да се поддържа популацията устойчиво.

През 2023 година коефициентът на раждаемост е бил 1,33 деца на жена - най-ниският в историята. Около 27% от популацията - или 2,416 милиона души - са чужденци.
 Русия изключва Швейцария да посредничи за мир в Украйна
Русия изключва Швейцария да посредничи за мир в Украйна

Страната изгубила неутралния си статут
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР