През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на

...
През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на
Коментари Харесай

Как могат да бъдат избегнати инцидентите с мотористи на пътя?

През предходната година 47 мотористи са изгубили живота си на пътя, а 555 са ранени. Те са по-малко спрямо 2017 година, само че е нужна още работа за разрешаване на казуса. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия началникът на " Пътна полиция " Росен Рапчев. В " Сутрешен блок " представители на мотористите и на органите на реда разискаха, по какъв начин институциите работят с мотоклубове и съществува ли наклонност за по-голяма приемливост сред мотористите и другите участници в пътното придвижване.

Росен Рапчев - шеф на " Пътна полиция ", ГДНП: От началото на годината са починали 11 мотористи. Като през месец януари и февруари, знаете поради зимните условия, няма толкоз движещи се мотористи
Според Рапчев мотористите са единствено една част от придвижването по пътищата и постоянно другите водачи не ги виждат добре. Той моли към водачите, когато подхващат маневри, да се оглеждат, тъй като в мъртвата точка на автомобила постоянно може да остане някой моторист.
Иван Саздов, президент на мотоклуб " Джентълмен ": Един зов към всички водачи на коли - да бъдат малко деликатни. Ние не желаеме те да вършат нещо изключително. Просто да се преценяват, че моторното транспортно средство на две колела е доста по-уязвимо.
Саздов посочи, че мотористите желаят равноценност на пътя и вземане предвид един с различен. Той прикани към приемливост.
Емил Матев - вицепрезидент на мотоклуб " Джентълмен ": И в двете групи (мотористи и останалите участници в придвижването - б.р.) има дисциплинирани и недисциплинирани. Моето наблюдаване е, че в последните години водачите на коли са по-толерантни към нас.
Матев счита, че евентуално повече водачи са привикнали с присъединяване на мотористи в придвижването.
Калоян Драганов - шеф пътен надзор, ГДНП: Постоянно сме с мотоклубовете, непрекъснато приказваме. И мисля, че проведените групи от мотоклубовете наблюдават техните членове и не позволяват осъществяването на такива закононарушения.
Той изясни, че сериозен проблем съставляват тези мотористи, които скриват регистрационните си табели.
Георги Янчев - " София райдърс ": Миналата година за първи направихме едно учебно заведение за безвредно шофиране на млади водачи. Сега в събота още веднъж ще има. Всяка година към 100-120 млади водачи на мотоциклети, които са взели брошура, се събират. Изнасяме лекции, теоретична и практическа част, по главните неща - облекло, избор на гуми, вършим го взаимно със Столична дирекция на вътрешните работи.
Янчев моли към две неща - сигурността и толерантността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР