През миналата година 304 148 българи са сменили универсалния си

...
През миналата година 304 148 българи са сменили универсалния си
Коментари Харесай

Защо 300 хиляди българи смениха пенсионния си фонд?

През предходната година 304 148 българи са сменили универсалния си пенсионен фонд(УПФ), демонстрират данни на Комисията по финансов контрол (КФН)

Това е със 72 627 или 31% повече от пандемичната 2020 година, когато фонда си са сменили 232 148 индивида, осведоми

В УПФ се съхраняват средствата на хората родени след 31 декември 1959г. по по този начин наречените персонални партиди във втория пенсионен дирек. В него всеки месец влизат по 5% от заплатите на всички работещи.

„ Години наред хората не се интересуваха от прекачване на пенсионните си фондове и даже в кой фонд са разпределени. Това е наклонност от последните години “, споделя финансовият съветник Стойне Василев.

Общият размер на трансферираните средства в пенсионни партиди е било в размер на над 1,23 милиарда през 2021г., а през 2020 обезпечените лица, са трансферирали близо 814 млн. като следим забележителна разлика в двата отчетни интервала.

През 2021 година във фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване служебно са разпределени общо 78 053 лица, от които 67 840 лица в универсалните фондове и 10 213 лица в професионалните фондове. Служебно разпределените лица през същия интервал съставляват 93,57 на 100 от общия брой постъпили лица (от новоприети заявки и служебно разпределени) в универсалните фондове и 81,66 на 100 в професионалните по данни на КФН.

Защо хората сменят пенсионния си фонд?

"Тъй като по-голяма част от хората, които влизат в системата за в допълнение пенсионно обезпечаване, са автоматизирано разпределени по административен принцип, когато стартират трудова активност на първото си работно място, след време размислят и вземат решение сами да изберат в кой фонд да отива тяхната партида. Хубаво е, че хората демонстрират интерес къде са спестяванията им. Това значи, че пазарът е жив и хората се осведомят, с цел да изберат най-хубавото за себе си, “ споделя старши икономистът Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

Експертите нямат пояснение за какво толкоз повече хора са се трансферира в различен фонд през 2021 спрямо 2020, само че от една страна, можем да предположим, че по-малкият брой на трансферирани партиди през 2020г. се дължи на пандемичната конюнктура и доста по-малката опция и заинтригуваност на хората по тематиката за сметка на тази за Коронавирус 19.

От друга страна, всеки може да се трансферира в различен фонд, в случай че да вземем за пример не е удовлетворен от постигнатата рентабилност от компанията, в която се обезпечава или пък не е удовлетворен от обслужването, по тази причина въздействие имат и самостоятелните настройки.

Фонд, който да бъде там и след 100 години

„ Има няколко съществени аргументи хората да се трансферират в нови пенсионни фондове. Първата и най-често срещаната е скорошно пенсиониране. Често хората, на които им остава от 3 до 5 години до пенсиониране, избират да трансферират партидата си от частния фонд в Национален осигурителен институт с концепцията да взимат по-голяма пенсия.

Втората причина се следи при по-младите, които търсят по-висока рентабилност във фондовете и нормално се трансферират в универсалните пенсионни фондове, поради по-добрите проценти, които оферират, “ споделя Стойнев.

Според Ганев значим фактор е и сигурността на самия фонд. Хората избират деликатно къде да трансферират партидата си, тъй като считат, че това е дълготрайна инвестиция и търсят фонд „ който да бъде там и след 100 години “.

Резултатите от доходността на фондовете през предходната година не са доста близки. Процентът на годишната рентабилност от ръководството на парите на обезпечените е сред 1,96% и 6,56%, демонстрират последните данни на КФН. Поради тази причина и конкуренцията сред фондовете е много огромна, а желанието да привлекат нови обезпечени лица окуражи фондовете.

„ Другата най-често срещата причина е работодателят да смени своя пенсионен фонд. Когато дадена компания каже на своите чиновници, че сменя пенсионния фонд, с който работи, чиновниците ѝ постоянно се местят дружно с нея. Причината е, че според от договорите и ангажимента на работодателя с пенсионното сдружението чиновниците могат да получават и с до 20% по-добри олихвявания на партидата си, “ добавя Стойне Василев.

Броят на хората, които към този момент получават втора или трета пенсия няма по какъв начин да сменят фонда си, а за останалите опцията да се трансферират в различен пенсионен фонд е един път годишно, споделят експертите.

Според Василев в последно време се следи и една друга наклонност обвързвана с кредитирането. Понякога банките работят с определен от тях пенсионен фонд и оферират на своите клиенти, които теглят заеми да сменят фонда си. Обикновено това води до понижаване на лихвата за клиента. С увеличението на ипотечните заеми в последните години наклонността хората да решат да сменят пенсионен фонд поради по-добър лихвен % за заема си се усилва.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР