През месец юни се навършват 10 години от първото издание

...
През месец юни се навършват 10 години от първото издание
Коментари Харесай

Ваня Щерева: Пиша само за да снимам филми...

През месец юни се навършват 10 години от първото издание на една от най-култовите книги за актуалното градско момиче - " Образцов дом ". Няма по какъв начин сходен празник да премине неусетно, по тази причина чакаме всевъзможни изненади - от нови глави до цялостен късометражен филм... Ето какво ни описа Ваня Щерева за кино лентата, за пандите и за нещата от живота...

Какво трансформираха тези 10 години в твоя живот ?

Малко бързо минаха, не остана време за смяна. Освен че сред първотo и последното издание съумях да напиша и издам още 9-10 книги (мързи ме да ги броя, в никакъв случай не научвам точния им брой), научих се да пиша сюжети, и щерка ми порасна, друго не се сещам.

А в живота на обществото ни?

А, той се е трансформирал. По надолнището се свлече. Чисто битово.

По-добър ли е „ Образцов дом ” в този момент? Би ли го допълвала още в бъдеще?

По-спокоен е, за по-добър - надали. Няма да допълням повече, тъй като в този момент стартирам да пиша сюжета за кино лентата. Там ще дойдат нововъведенията. Хрумнало ми е нещо, което ще изненада феновете, които са чели книгата. То е издигнато върху техните усещания - през годините получих доста писма, в които читателите споделяха, че се разпознават в героините. Това е доста значимо за мен. Ще употребявам това различаване във кино лентата.

Как се роди концепцията за късометражния филм към книгата? Би ли снимала пълнометражен филм? Или сериал?

Ами едно време пеех единствено с цел да фотографирам видеоклиповете си, в този момент пиша единствено с цел да фотографирам филми. За мен това е най-вълнуващата част от нещата - представянето на книгата. Тъй като всички други книги си имаха филмче, a “Образцов дом ” беше единствено с ария и видеоклип, й подарих за рождения ден късометражка. Тези дни ще я кача в мрежата. И отиваме към филм, да. Материалът е съвършен за сериал, да, само че... ми се желае да е филм.

Петя и Юлия биха ли били твои приятелки?

Петя и Юлия са компилация от мен и мои приятелки. И от хиляди непознати девойки и дами.

Преподаваш креативно писане, какви хора се интересуват от това занятие?

Готини девойки и момчета. Будни, надарени. Бяха над 70 индивида на курса, който Сиела проведоха и ги разпределихме посредством чоп на 5 - Радослав Парушев, Калин Терзийски, Емил Андреев и Иво Сиромахов водеха останалите групи. На мен ми се паднаха единствено девойки и едно момче, което най-после ме изненада с доста прелестно писане. Сега се приготвя алманах с разказите, които написаха по време на този курс.

Правила си доста неща в живота си, кое те дефинира най-точно, с кое искаш да бъдеш запомнена?

Нямам никакви упоритости да бъда помнена. Но с времето върху името на човек се лепват етикети. Моите са " Портокалово момиче " и " Образцов дом ". Не се окайвам и от двата етикета, очаквам да видя какъв ще е идващият.

Очаквала ли си подобен процес на историята с пандата?

Не, несъмнено, това си беше вътрешна хумореска, която прерасна в медиен звук. Ако го бяхме мислили, в случай че го планирахме като някаква PR акция, надали щяхме да реализираме подобен резултат. А то се оказа много занимателен обществен опит.

Какъв е идващият ти план?

Филм, започнах да работя към този момент по сюжета.

Кой те откри за света?

Имам няколко значими индивида в пътя си. В детството треньорката Любка Чакърова ме научи да скачам висок скок, след това различен треньор - Енчо Янев - ме пое. Леката атлетика и спортното учебно заведение ми дадоха дисциплинираност - нещо, без което нямаше да случа доста неща натам. После учителката ми по хармония в учебно заведение (имаше подобен предмет, да) ми сподели книгите и провокира интереса ми към тях. След това идва огромният за мен проф. Боньо Лунгов - той ме одобри в класа си по куклено актьорско майсторство преди не помня към този момент какъв брой години. И отключи въображението ми - нещо, което не знаех, че го има в мен. Научи ме на възприятие за мярка и усет. Накрая попаднах в класа на Стефан Данаилов - той ми даде топло, бащинско отношение и ме насочи към музиката, когато завършвахме. Смятам това за вярна тенденция - оттам-нататък нещата се подредиха. Но през цялото това време, от напълно несъзнателна възраст, до мен е стояла сестра ми, която е с 10 години по-голяма - тя ме подхвана през цялото време със стихотворенията... с борбите да не се гримирам на 13, да не се обличам неуместно... със препоръките за всичко.

Кога разбра, че си хубава?

Абе не съм кой знае какво, но като се понаправя, ставам. Някой път се одобрявам в огледалото, различен път не.

Къде е у дома и какъв брой постоянно се прибираш там?

Аз не излизам от къщи. Понякога се постанова и това за мен е тежест.

Когато беше дребна, доста искаше да...

... стана балерина, певица, артистка, спортистка. Исках да играя функции на Снежанка или най-малко елементарна снежинка - с бяла балетна пачка. Но в никакъв случай не ми дадоха - бях доста висока и за мен остана ролята на Старата година - която излиза на сцената, облечена като старица, поглежда към публиката, споделя: " Я, какъв брой доста деца има тука, ами аз ще взема да си вървя ", излиза от сцената и след мен влиза Жулиета от класа, в цялата си хубост на Новата година...

Когато към този момент си огромна, искаш.. ...сама да си предпочитам функциите, да не разгадавам на никого да ми ги даде. И го върша.

Редник или военачалник?

Генерал. За неприятно или положително съм много контролираща - зодия Куче съгласно китайския хороскоп. Ечето, моята другарка, един път ми беше отавила записка на масата: " Спри да контролираш хора и обстановки, куче! "

 



Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР