През май президентът Владимир Путин нарежда на регионите в страната

...
През май президентът Владимир Путин нарежда на регионите в страната
Коментари Харесай

Къде са парите на Русия за доброволците във войната с Украйна?

През май президентът Владимир Путин подрежда на районите в страната да поддържат бойците и техните фамилии, които се борят в Украйна. Набързо са отпуснати най-малко 5 милиарда рубли за подкрепяне на бойците , оповестява изданието " Важные истории ".

Регионите не рапортуват настрана за разноските в поддръжка на армията в Украйна, само че данните могат да бъдат открити на портала на електронния бюджет. Към 8 септември (по-нататък всички калкулации се основават на данни към тази дата - бел. ред.) такива разноски се срещат в 33 района. Общо за тази цел в бюджета са планувани 4,8 милиарда рубли. Парите са предопределени за компенсации на ранените и фамилиите на починалите във войната, за помощи за децата на военнослужещите, както и за еднократни заплащания на тези, които са решили да подпишат контракт след началото на войната в Украйна. Регионите независимо дефинират ограниченията за подкрепяне на армията, тъй че размерът на заплащанията и наборът от компенсации се разграничават.

Най-голямото разходно перо - 4,2 милиарда рубли, е компенсацията за фамилиите на починалите. 85% от тези средства към този момент са изразходвани. Разходите удостоверяват, че във войната в Украйна са починали повече военнослужещи, в сравнение с се показва в откритите източници. В Московска област да вземем за пример броят на починалите може да е веднъж и половина по-висок. Всяко семейство получава по 3 млн. рубли от районните управляващи, като за тези заплащания са изразходвани общо 198 млн. рубли. В Московска област са починали минимум 66 военнослужещи, а обществено са оповестени единствено 47 смъртни случая.

В някои области обстановката е противоположната: управляващите са отпуснали по-малко пари от нужното, с цел да изплатят компенсациите на роднините на всички починали в района. Саратовска област да вземем за пример е заделила 34 млн. рубли за тази цел. Това е задоволително единствено за 34 фамилии, само че починалите са най-малко 122-ма локални. Отпуснатите суми може би не отразяват действителността и демонстрират единствено, че районите желаят да се харесат на федералния център, споделя военният специалист Павел Лузин.

" Това е бюрократична реплика, зад нея не стои систематична работа. Регионалните управляващи се пробват по някакъв метод да изпълнят отговорностите си, само че не схващат по какъв начин. Те просто желаят да създадат нещо, с цел да получат хвалба от Кремъл. Управителите се гледат един различен и повтарят: " Всички бягаха и аз бягах ", споделя Лузин.

Друго перо са заплащанията на решилите да подпишат контракти след началото на войната в Украйна или са отишли като доброволци в посочените батальони, които се основават в най-малко 20 области. Такива разноски се виждат в бюджетите на 13 района, като общо те са отделили 368,3 млн. рубли за това. Парите обаче се харчат неефективно: изразходвани са единствено една трета от средствата (132,4 млн.), планувани за заплащания на нови бойци на контракт. Саратовска област да вземем за пример е отделила 87 млн. рубли за тази цел, два и половина пъти повече, в сравнение с за погашение на компенсации на фамилиите на починалите, и е похарчила единствено 26 млн. рубли. Това може да е симптом, че хората не отиват на война с такова предпочитание, с каквото управляващите биха желали.

" Хората не поддържат войната и не желаят да вървят на очевидна гибел. Дори наборната военна работа се е провалила - една трета от тях не са набрани. Същите доброволци набират хора под 60 година, което значи, че въобще няма доброволци. Има десетки, може би неколкостотин души в един район. Това също е бюрократична реплика, районите се пробват да се самозалъгват: вижте, ние набрахме доброволци, изпратихме ги под знамената ", изяснява Павел Лузин.

В Калмикия мобилизацията върви относително добре: районът е планувал 990 000 рубли за заплащания на доброволци и е изразходвал съвсем цялата сума (960 000 рубли). Всеки калмикски доброволец има право на 30 хиляди рубли, тъй че управляващите са съумели да привлекат 32 души. В Уляновска и Иркутска област са изхарчени над 70% от парите, предопределени за новоизлюпените бойци на контракт. Въз основа на тези заплащания сред 115 и 350 души се записват да водят война от Уляновска област и 148 от Иркутска област. Ако се има вяра на данните за бюджетните разноски, Орловска област е надхвърлила проекта си за наемане на бойци по контракт: региона е отделила 10 млн. рубли за еднократни заплащания, само че към този момент е похарчила повече от 14 милиона. Тези пари са задоволителни за 142 души.

Доброволците нееднократно са се оплаквали от закъснение на заплащанията. Например членовете на батальона " Атал " от Чувашия се оплакват на ръководителя на републиката, че не са получили нито еднократното заплащане от 200 хиляди рубли, нито дневни. Две седмици по-късно районните управляващи оповестиха, че са почнали да изплащат обещаните пари, само че заплащанията са разграничени на две елементи. В бюджета на Чувашия за тази цел са планувани 26,4 млн. рубли, само че са изразходвани единствено 5,3 милиона.

Доброволческите батальони " Южен Уралец " и " Южен Урал " от Челябинска област също се оплакват от липса на възнаграждение.

" Предстои ни да заминем за Украйна, само че към момента нямаме приходи. В съседство с нас са ситуирани и други районни батальони - от Башкирия, от Московска област. Те са получили всичко. Войниците от Башкирия споделят, че са получили повече от 200 хиляди - без значение какъв брой време са на образование. За тях се грижат, дават им спомагателна храна. Напълно не помниха за нас ", споделя един от доброволците от Челябинск пред осведомителната организация 74.ru.

След това управляващите им отпускат еднократно 150 хиляди рубли. Регионът към момента не е докладвал за разноските по този мотив.



Павел Лузин счита, че обещаните заплащания надали ще стигнат до получателите.

" Никой чиновник на контракт не може да получи повече пари от различен. Подобни изкривявания са деморализиращи. Представете си: военните, които седят на позициите си от февруари насам - тези, които са оживели и са останали с ръце и крайници. В най-хубавия случай те получават 120 хиляди И тогава при тях идва доброволец, който не знае нищо, а са му платили три пъти повече. Или районите няма да платят парите и това е неистина, или тези пари просто няма да попаднат в ръцете на доброволците - те ще бъдат взети от сътрудници бойци и офицери ".

Регионалните управляващи ще би трябвало да похарчат доста повече от 4,8 милиарда евро за подкрепяне на сражаващите се в Украйна. Ако се вземат поради единствено еднократните заплащания на фамилиите на починалите във войната (такива са избрани в 67 региона), бюджетните разноски към този момент би трябвало да надвишават шест милиарда рубли - и това без да се вземат поради компенсациите за ранените, детските надбавки и таксите за подписване на контракти.

Всички непланирани разноски са проблем за районните бюджети, споделя Павел Лузин.

" Регионът може да откри над 100 млн. рубли - има аварийни фондове, има неизползвани средства. Но бюджетите към този момент са направени и внезапно се появяват спомагателни разноски. Освен това не е ясно какво ще се случи с данъчните доходи. Управителите не схващат от кое място ще дойдат парите и споделят: ще отделим малко пари, с цел да покажем поддръжка. И тогава чиповете падат: може би федералният бюджет ще вкара нещо или Путин ще успее да подписа помирение.



За да намерят пари за възнаграждение на бойците, изпратени в Украйна, управляващите са подготвени да орежат бюджетите в други области.

" В момента е мъчно да се каже какъв брой тъкмо пари ще са нужни за това (подкрепа за воюващите в Украйна и техните семейства). Ще намерим толкоз, колкото ни е належащо, когато е належащо - в случай че е належащо, ще го прехвърлим от други детайли. Може би 100-200 милиона, а може би и повече ", сподели губернаторът на Приморието Олег Кожемяко.

Друг метод за намиране на спомагателни средства за погашение на военна работа е да се усили размерът на районния авариен фонд, от който главно се финансират тези разноски. Именно това желае да направи Севастопол: в края на август локалните управляващи оповестиха, че аварийният фонд на севастополското държавно управление ще бъде повишен съвсем десетократно - до един милиард рубли.

Две седмици преди този момент районът рапортува за изразходването на аварийния фонд за шестте месеца на 2022 година Половината от фонда - 60 млн. рубли - е предопределена за погашение на компенсации на фамилиите на починалите. Тези пари са задоволителни за погашение на компенсации на фамилиите на 60-те починали в Украйна. Въпреки това към 8 септември публично е обявено, че единствено 28 военнослужещи от Севастопол са намерили гибелта си на фронта.

В търсене на спомагателни пари районните управляващи могат непринудено и наложително да събират средства от държавните чиновници, споделя Павел Лузин.

" Те ще лишат държавните чиновници от благосъстоятелност. Вече има случаи, в които им е предлагано да създадат доброволни дарения за подкрепяне на децата в Донбас. Рамзан Кадиров беше пионерът в тази област, когато % от заплатите на всички чеченци отиваше във фондация " Ахмат Кадиров ". Сега тази процедура ще се разшири, тъй като бюджетите не разполагат с доста пари.

Източник: изданието " Важные истории "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР