През май 2019 г. общият показател на бизнес климата се

...
През май 2019 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява през май

През май 2019 година общият индикатор на бизнес климата се покачва с 1,3 пункта по отношение на предходния месец, което се дължи на усъвършенстваната стопанска обстановка в строителството и търговията на дребно, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в индустрията резервира приблизително  нивото  си  от  април. Очакванията  на  промишлените бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца остават удобни. Основните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса в бранша, не престават да бъдат несигурната  икономическа среда и дефицитът на работна  мощ, като през май се следи понижение на отрицателното им въздействие. Относно продажните цени в индустрията мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът нараства с 6,9  пункта вследствие на по-оптимистичните оценки и очаквания  на строителните  предприемачи  за  бизнес  състоянието  на  предприятията. Мненията  им по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца  също се усъвършенстват. Същевременно обаче анкетата регистрира нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащането. През последния месец се ускорява отрицателното влияние на фактора „ дефицит на работна мощ “, като 51.9% от мениджърите го показват като главен проблем за активността си. На второ и трето място остават усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. По  отношение на продажните цени очакванията  на строителните бизнесмени са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се усилва с 2,1  пункта, което се дължи  на усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Относно размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца обаче упованията им са по-резервирани. Конкуренцията в сектора продължава да бъде главният фактор, объркващ развиването на бизнеса,  следвана от несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене. Търговците на дребно не плануват смяна на продажните цени през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът през май се намалява с  2,2 пункта в  резултат на неподходящите оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко понижена, до момента в който упованията за идващите три месеца се усъвършенстват. Най-сериозните проблеми за активността на предприятията остават конкуренцията в сектора и несигурната  икономическа  среда,  въпреки  че през  последния  месец  се регистрира понижение на неподходящото им въздействие. Очакванията ба  мениджърите  по отношение на продажните цени в бранша на услугите са те да запазят своето ниво през идващите три месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР