През май 1913 г. е открита сградата на Централната минерална

...
През май 1913 г. е открита сградата на Централната минерална
Коментари Харесай

Централната минерална баня – разходка назад във времето

През май 1913 година е открита постройката на Централната минерална баня в София, която се намира на мястото на съществувала там преди този момент турска баня. Построена е по план на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. Всъщност минералната вода е освен полезност за днешните поданици на града, тя е историческа причина за основаването на Сердика (първото записано в изворите име на обитаемото място).

Бомбардировките на съюзническите сили над София през 1944 година нанасят съществени провали на постройката, само че по-късно тя е изцяло възобновена. След това действа до 1986 година, когато е затворена поради неприятното й положение.

През идващите десетилетия се води дълга битка за статута на банята.

През 1996 година Столична община ремонтира покрива и декларира за първи път желанието в постройката да се съчетаят разнообразни действия. Две години по-късно постройката е оповестена за архитектурно-строителен и живописен монумент на културата от национално значение. Отворен е и конкурс към общината за план за акомодация на мястото. През 2006 година се взима решение в две от крилата на постройката да се построи SPA център. През 2017 година процедурата беше спряна заради „ липса на стопански интерес ”. Последно този април от Общината оповестиха, че е взето извънредно решение – северното и източното крило на постройката на Централната минерална баня ще бъдат преобразувани в балнеоцентър.

През 2019 година една част от постройката на Централната минерална баня беше реновирана и превърната в Регионален исторически музей – София. 



Прекрачвайки прага на Централната минерална баня, попадате в редом пространство – от една страна, постройката, стълбищата и всички зали са в извънредно положително положение, непокътнат е остарелият жанр, само че са употребявани модерни и качествени материали; въпреки това, експозициите незабавно ни придвижват при започване на 20 век и виждаме остаряла София, такава, каквато е била тогава.

Част от величието на Царска България е показано в музея. В другите зали е претворен бита и метода на живот на царското семейство. Изложена даже е каретата, както и украшенията на конете, които са я теглили. Могат да бъдат прегледани мебели, облекла и други персонални предмети на цар Фердинанд и цар Борис.

Сред най-любопитните експонати е първият в България автомобил. Той е закупен от цар Фердинанд след рали в Австрия. Моторното транспортно средство печели второто място на надпреварата, а царят а толкоз го харесва, че го купува.



Любопитен факт е, че преди 5 години " Мерцедес " демонстрира интерес към автомобила на цар Фердинанд, защото той е с мотор на същата марка – тестват колата и се оказва, че тя е в придвижване и вдига 60 км/час. Представители на немската компания оферират на Столична община 5 чисто нови модерни автомобила, с цел да получат този от музея. За благополучие, локалната ни власт отхвърля.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР