През март, когато Pepsi представи своето лого и нов дизайн

...
През март, когато Pepsi представи своето лого и нов дизайн
Коментари Харесай

Странно или нормално? Как Pepsi се върна към познатото лого

През март, когато Pepsi показа своето лого и нов дизайн на марката, някои обърнаха внимание на една забавна специфичност на дизайна: неговата познатост.

Логото върна изписването на " Pepsi " " назад в ин-ян " глобуса " на компанията - тъкмо там, където той живееше за всяко дете от 80-те или 90-те години ", отбелязва Марк Уилсън от FastCompany.

" Логото на Pepsi най-сетне още веднъж наподобява обикновено ", гласеше публикацията във Food & Wine.

Но какво прави едно лого " необичайно " или " обикновено "? И има ли дефекти, когато се играе на несъмнено?

В случая с Pepsi наподобява, че марката е постъпила добре, като е направила крачка обратно и е възприела тип, който е по-близък до предходните ѝ превъплъщения.

Поразително е, че в света на брандинга - процедура, в която отличителността и диференциацията се смятат за крайни цели,  нормалността е толкоз високо ценена.

Но действителността е такава, че даже в брандинга, който постоянно цени мисленето " отвън кутията ", към момента има кутия и тя е цялостна с упования, наставления и правила.

Понякога спазването на разпоредбите е това, което марката би трябвало да направи, с цел да бъде възприемана като надеждна, законна или просто " естествена ". Това може да изясни за какво 77% от логата на тимовете от NBA съдържат баскетболни топки, добавя FastCompany.

От всички марки Pepsi наподобява е измежду минимум склонните да изберат естественото.


PepsiCo

Като безконечен конкурент на водача в сектора Coca-Cola, Pepsi от дълго време се дефинира като нова и друга в контраст на надеждната Coca-Cola.

Но скоро след дебюта на асиметричното си лого през 2008 година се появи чувството, че Pepsi е отишла прекомерно надалеч.

" Имам възприятието, че след пет години те ще се върнат обратно ", споделя по това време гуруто в региона Бил Гарднър. В последна сметка това лишава десетилетие повече, само че той излиза прав.

Някои марки стартират необичайно и последователно се вливат в мейнстрийма.

Първоначалната комерсиална марка на Apple от 1976 година - комплицирана илюстрация на Исак Нютон под ябълково дърво, бързо е сменена от лого на линии, което е нетрадиционно по собствен метод.

В последна сметка те изчезнаха и остана днешният монохромен знак, който е въздържан, само че към момента има доста отличителни черти.


Apple
 
В продължение на години Prudential неведнъж опростяваше логото си " Скалата на Гибралтар ", до момента в който през 1984 година марката стана прекомерно причудлива. При ребрандирането през 1989 година тази чудноватост е отстранена.

Някои лога одобряват странностите и в никакъв случай не поглеждат обратно.

Логото за Олимпийските игри в Лондон през 2012 година в последна сметка съумя да притегли вниманието и да остане непроменено пред лицето на публичното неодобрение.

Знакът " Bélo " на Airbnb от 2014 година оцеля след офанзива в обществените мрежи и се трансформира в знак, който дефинира трендовете.

Разбира се, даже да си чудноват, това може да не е задоволително, с цел да се отличиш, в случай че някой различен е чудноват по същия метод, добавя FastCompany.

Кой метод е по-ефективен?

Очевидно е, че естеството на марката, която логото съставлява, е много значимо при отговора на този въпрос; марка, която се нарежда като нова, може да одобри извънредно лого, до момента в който по-затворен тръст евентуално би трябвало да се придържа към естествен тип.

В последна сметка, без значение от това дали дадена компания употребява стандартно или необичайно лого, то може да има дълготрайна мощ.

Анализ на данни от Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати открива, че най-странните лога - тези, които се отклоняват най-вече от нормите за дизайн в своята промишленост, имат 19% по-голяма възможност от междинната да оцелеят с течение на времето.

Интересното е, че най-конвенционалните или " естествени " лога също са склонни да се задържат по-дълго от междинното (8% по-голяма вероятност).

Така че може би е най-добре, когато става въпрос за дизайн на лого, да бъдете или странни, или естествени, а не да засядате по средата, споделят в умозаключение от FastCompany.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР