През март изтичат близо 217 000 годишни е-винетки, припомня Moreto.net На

...
През март изтичат близо 217 000 годишни е-винетки, припомня Moreto.net
На
Коментари Харесай

217 000 винетки изтичат през март - ето как да проверите валидността й

През март изтичат близо 217 000 годишни е-винетки, напомня Moreto.net

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния период на електронната винетка, без значение от кое място е купена.

Статусът може да е:

- „ деен “

- „ с изминал период “

- „ необработен “ в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

От началото на годината до 23 февруари са продадени 926 373 е-винетки. Най-търсени от водачите досега са годишните, от които са купени 599 023, следвани от седмичните - 220 879 бр. От уикенд винетките са продадени 51 652 бр., от месечните 45 897 бр., а от тримесечните - 8 922 бр.

Приходите от пътни такси от началото на годината до 23 февруари са 108 758 096 лева От тях от е-винетки са 57 118 771 лева, а от тол - 51 639 325 лева При приходите от тол 5 918 408 лева са от маршрутни карти, а 45 720 917 лева от тол заявления.

Е-винетки могат да бъдат купени както от уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение, по този начин и от останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са ситуирани на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Купуване
При пазаруването на е-винетка е належащо потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на знаците от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, само че да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак - „ О “. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

Kогато при издаването на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство, в това число на страната, в която е записано, или на неговата категория, се разрешава промяна от съответните длъжностни лица. За да бъде осъществена корекцията, е належащо винетката да е към момента годна и да бъде подадено заявление за смяна на позволена техническа неточност по реда на член 10а, алинея 3б от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) от страна на притежателя или ползвателя.

Заявлението за смяна на позволена техническа неточност може да бъде изтеглено от уеб страницата www.bgtoll.bg, в раздел „ За нас “, секция „ Заявления “. Директният линк към него е ТУК.

Заявленията могат да се подават до Агенция „ Пътна инфраструктура “, Национално тол ръководство на адрес: гр. София, бул. „ Никола Петков “ №86, в 27-те регионални пътни ръководства или на електронен адрес: [email protected].
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР