През март износът на България към ЕС нарасна със 7.4%,

...
През март износът на България към ЕС нарасна със 7.4%,
Коментари Харесай

Продажбите на пшеница повишават износа към ЕС през март

През март износът на България към Европейски Съюз набъбна със 7.4%, като съвсем половината от това нарастване идва от продажбите на пшеница и царевица

[Pixabay] Още по тематиката
Турската стопанска система е повишена със 7.4% през първото тримесечие
11 юни 2018
Слабата търговия с горива и оръжия забавя износа и през март

Продажбите в трети страни падат с 10.4%, за пръв път от две години понижава и вносът
13 май 2018
България внася най-вече коли, техника, химия и горива

Импортът нараства с 15.5% през 2017 година, като по този начин задминава темпа на износа и доближава близо 59.2 милиарда лева
26 мар 2018
Още от същото и за съветската стопанска система

Четвърти мандат на Путин
23 мар 2018 Продажбите на български артикули в страните отвън Европейски Съюз означават годишен спад за четвърти следващ месец, като през април свиването е с 9.7%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Износът към страните от съюза обаче форсира темпа си на напредък до 16.1% по отношение на година по-рано и съумява да компенсира понижението, като по този начин извежда общата смяна на експорта на плюс от 6.8%.

Драстичният спад на продажбите отвън Европейски Съюз от началото на годината идва най-вече от горивата, които България изнася за Турция и Египет. Промяната е в интервал, в който цената на петрола на интернационалните пазари нараства с над 20% на годишна база.

Минусът отвън съюза

От началото на годината износът към страните отвън Европейски Съюз понижава с 15.6% по отношение на същия интервал на 2017 година Само през април годишният спад доближава 9.7%, движен съвсем напълно от по-слабите продажби на горива - сумата пада от 267.5 млн. лева през април 2017 година до едвам 55.8 млн. лева година по-късно. Макар че цената на петрола на интернационалните пазари се повишава през последните месеци с годишни темпове от към 20%, количествата, които България изнася, понижават с близо 90% през април по отношение на 2017 година Спадът идва най-вече от количествата бензин и газьол. Успоредно с това понижава и експортът на мед и артикули от мед, където цените също са нагоре, а количествата надолу, както и продажбите на оръжия.

Добрата вест е, че износът на електрически машини, апарати и елементи за страни отвън Европейски Съюз нараства, като по този начин тази стокова група компенсира част от спада на другите. Положителен принос имат и продажбите на житни растения.

Пшеница за Европейски Съюз

Данните на националната статистика включват и подробна разбивка на търговията с Европейски Съюз през март. Тогава износът на България към страните членки набъбна със 7.4%, като съвсем половината от това нарастване идва от продажбите на пшеница и царевица. Допълнително позитивен принос има и експортът на транспортни средства и техните елементи, машини и апарати.

Продажбите на горива понижават и в Европейски Съюз, само че спадът е надалеч по дребен - със 75 млн. лева надолу до 205.3 млн. лева през първото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на 2017 година Вносът нараства през април

Вносът форсира темпа си на напредък до 6.2% през април по отношение на същия интервал на 2017 година, демонстрират данните на статистиката. Увеличението идва най-вече от Европейски Съюз, само че импортът от страни отвън него също излиза на плюс по отношение на предходната година (макар и едвам с 3%). През март вносът от трети страни записва фрапантен спад от над 25%, най-вече поради слаби продажби на съветски артикули у нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР