През март бизнес активност в частния сектор на еврозоната се

...
През март бизнес активност в частния сектор на еврозоната се
Коментари Харесай

Отслабване на икономическата активност в еврозоната

През март бизнес интензивност в частния бранш на еврозоната се намали до 14-месечно дъно, отстъпвайки за втори следващ месец от 12-годишния връх, доближат през януари, демонстрират дефинитивни резултати от изследване на организация IHS Markit измежду близо 5 хиляди европейски мениджъри. Т

ова е следващ знак, подсказващ, че стопанската система на района евентуално губи част от положителния си прогресивен подтик след изненадващо мощното показване през 2017 година, осведоми БНР.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност, се утежни през март до 55,2 пункта от 57,1 пункта през февруари и под прелиминарен показател на равнище от 55,3 пункта, достигайки най-ниско равнище от януари 2017-а година насам, откакто през януари тази година беше доближат 12-годишен връх от 58,8 пункта. Въпреки това оттегляне показателят остава устойчиво в равнищата на агресия (общ PMI показател на значимото равнище от 50 пункта) за 57-и следващ месец (от средата на 2013 година насам). " Икономическата агресия в еврозоната се забави през март, само че продължава да се показва добре.

Последните PMI изследвания към момента подсказват, че стопанската система ще нарасне през първото тримесечие с впечатляващите 0,6% по отношение на последните три месеца на миналата година ", Крис Уилямсън, основен бизнес-икономист в IHS Markit. Трябва да се има поради, че забавянето на бизнес експанзията през март е едно от най-солидните на месечна база от съвсем шест години насам и евентуално се дължи на по-слабото повишаване на новите поръчки вследствие на необикновените за месеца снежни стихии и на поскъпващото евро. От началото на годината насам еврото набъбна с над 2% по отношение на щатския $, което води до оскъпяване на експорта на еврозоната, като много ниските температури и поредицата снежни стихии в редица елементи на Европа също повлияха отрицателно на икономическата интензивност. Индексът PMI, измерващ новите бизнес поръчки, спадна през март до 14-месечно дъно от 55,0 пункта по отношение на 56,3 пункта през февруари. " Част от загубата на растежния подтик е вследствие на някои краткотрайни фактори като неприятно време и краткосрочното ограничение на индустриалния потенциал ", удостовери и самият Крис Уилямсън. Подобно на слабото показване на промишлената интензивност (PMI показателя в промишлената сфера), показателят PMI, отчитащ интензивността в областта на услугите, също бележи намаляване през март до 7-месечно дъно от 54,9 пункта по отношение на 56,2 пункта през февруари и малко под прелиминарен показател на Markit на равнище от 55,0 пункта.

Въпреки това показателят остава за 56-и следващ месец в равнищата на агресия и надалеч над неговото дълготрайно осреднено равнище от 53,2 пункта. Последното изследване на Markit регистрира утежняване на бизнес агресия във всички водещи стопански системи от еврозоната. Общият PMI показател на Германия се намали до 55,1 пункта от 57,6 пункта през февруари и под прелиминарен показател на равнище от 55,4 пункта. В същото време немският PMI показател в областта на услугите се намали до 53,9 пункта от 55,3 пункта през предходния месец и под прелиминарен показател на равнище от 54,2 пункта. Френският общ PMI показател на бизнес интензивността отстъпи през март до 56,3 пункта от 57,3 пункта през февруари, до момента в който показателят единствено в областта на услугите спадна до 56,9 от 57,4 пункта месец по-рано и прелиминарен показател на равнище от 56,8 пункта.

През март PMI показателят, измерващ общата бизнес интензивност в Италия, се намали до 53,5 пункта от 56,0 пункта през февруари, а този на Испания - до 55,8 от 57,1 пункта, до момента в който показателите в областта на услугите на двете държавни отстъпвайки надлежно от 55,0 до 52,6 пункта и от 57,3 до 56,2 пункта. Днешното едва бизнес изследване на организация Markit е следващ сигнал за закъснение на положителният прогресивен стопански подтик в еврозоната, само че към момента е рано да се каже, дали това ще се трансформира в трайна наклонност с течение на годината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР