През март 2022 г. успешно приключиха дейностите по монтажа и

...
През март 2022 г. успешно приключиха дейностите по монтажа и
Коментари Харесай

Всички 56 нови електробуса вече пътуват по улиците на Бургас

През март 2022 година сполучливо завършиха дейностите по монтажа и привеждането в експлоатационен режим на 56 бр. зарядни станции, предопределени да обслужват новите ни градски електробуси.

Днес общинският транспортьор " Бургасбус " ЕООД регистрира и стартиране в експлоатационен режим на всичките 56 бр. електрически рейсове, закупени при осъществяването на план № BG16M1OP002-5.004-0003 " Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас посредством рационализация на публичния превоз ", финансиран в границите на процедура " Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух " от Оперативна стратегия " Околна среда 2014 – 2020 година ".

Това стана в наличието на мениджърския екип и чиновници на " Бургасбус ", както и специалисти от Общината, работили дружно с тях по плана.

 Новите електробуси в Бургас Новите електробуси в Бургас Източник: Община Бургас
Новите електробуси от 6 месеца поетапно се включват в схемата на всеобщия градски превоз. През това време " Бургасбус " ЕООД съумя да " пенсионира " 16 рейса с привършен експлоатационен запас.

Освен забележителния принос за понижаване на праховото и шумово замърсяване в градската среда, новите транспортни средства оферират удобно пътешестване за жителите и гостите на Бургас, в това число чрез вградената лична автоматизирана филтрираща система за предотвратяване от ковид. В тях има и USB портове, през които пасажерите могат гратис да зареждат своите мобилни устройства.

 Електробуси Електробуси Източник: Община Бургас
44 от опериращите нови електрически рейсове, включително 10 броя 18-метрови и 34 броя 12-метрови, са създадени в Европейския съюз от испанската компания Irizar.

12 чисто нови 9-метрови електрически рейса предпочитано обслужват известната линия №9, свързваща комплексите " Меден рудник " и " Славейков ", която минава и в градския център през една от най-натоварените с трафик централни артерии – бул. " Христо Ботев ".

С плануваната оптимизация на транспортната скица в Бургас е планувано електрическите рейсове да обезпечат по-голяма компактност на обслужване по бързите автобусни линии, като освен това по-интензивно обслужване не се чака повишаване на количеството нездравословни излъчвания по маршрутите им, преминаващи през най-оживените градски зони.

" Тази инвестиция се оказа извънредно навременна, защото сега зареждането на новите ни електробуси излиза два пъти по-евтино, съпоставено с цените на другите горива. Благодаря на всички, които работиха и работят по този толкоз значим за Бургас план! ", разяснява кметът Димитър Николов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР