През март 2021 г. Waymo публикува проучване, за да докаже,

...
През март 2021 г. Waymo публикува проучване, за да докаже,
Коментари Харесай

Хора срещу роботи зад волана. Рунд първи

През март 2021 година Waymo разгласява изследване, с цел да потвърди, че нейните самоуправляващи се роботи са по-добри в шофирането от хората. Почти три години по-късно навалица в Сан Франциско обкръжи роботокси на Waymo (Jaguar I-Pace), счупи прозорците му и хвърли вътре фойерверки и по този начин подпали автомобила.

Статията е дело на създатели от carbuzz.

Очевидно е, че има огромно разминаване сред това, в което от Waymo имат вяра, и метода, по който елементарният човек реагира на технологията. Проучване от 2023 година откри, че множеството американци се опасяват от самоуправляващите се коли, само че този вандалски акт надалеч надвишава страха. 

Това беше акт, подхранван от ненавист, и в случай че погледнете държанието на роботизираните таксита през последните три години, можете ненапълно да разберете за какво жителите на Сан Франциско са изтощени от тези коли. Подпалването на една от тях не беше най-хубавият метод да се съобщи посланието.

Важно е да се означи, че Waymo не е единствената наранена компания за роботаксита. По-рано през февруари тя изтегли автопарка си, тъй като два самостоятелни автомобила се врязаха в една и съща кола за няколко минути. Очевидно тези роботаксита не са могли да схванат, че се тегли извърнат обратно пикап. Cruise на GM е също толкоз отговорна, защото нейните коли също бяха въвлечени в поредност от странни произшествия.

Но вместо да препоръчаме обща възбрана, взехме решение да разгледаме най-известните произшествия през последните две години. Да забележим дали човек би могъл да избегне зародилата злополука? Дори няма да включваме многочислените случаи, когато роботоксите на GM изпаднаха в „ екзистенциална рецесия “ на кръстовище, затапвайки с часове трафика в Сан Франциско.

Статистика на злополуките с роботакси

В тази публикация ще разгледаме няколко известни случая, само че си коства да се има поради, че тези произшествия не значат безусловно, че роботакситата са рискови. Тези произшествия се разгласяват във всички медии, когато се случат. В същото време в никакъв случай не се написа публикация за самостоятелно такси, което сполучливо е приключило пътешестване.

Калифорнийският DMV, който е разрешил на тези транспортни средства да работят в Сан Франциско, разполага с най-новите актуализации за злополуките с самостоятелни транспортни средства. Досега са станали 690 конфликта на самостоятелни транспортни средства и отчетите са елементарно налични. Тези произшествия са най-вече незначителни. В множеството случаи зад кормилото има водач.

Ще ви дадем един образец. На 15 февруари 2024 година Apple подава отчет за произшествие за един от своите коли. Щатният човек водач е изключил самостоятелната система тъкмо преди да премине през парче метал на пътя. Повреден е бил единствено автомобилът. Полицията даже не си е направила труда да рапортува. Ако проучите отчетите за 2024 година, подадени от Waymo, Apple, Nuro, Zoox, WeRide и Ghost Autonomy, ще видите, че 95% от тях са породени от хора водачи. Те са блъснали роботакси откъм гърба.

На всеки милион изминати километри се случват почти 9,1 произшествия с коли без водачи. Най-лошите водачи в Съединени американски щати са на възраст от 20 до 28 години. В тази възрастова група има 549 конфликта на милион изминати благи.

Съжалявам, Gen-Z, само че наподобява, че роботакситата са по-добри от вас. А в този момент дано проверим какво става в действителния живот.

Роботакси бяга от полицията

За да работи едно  роботакси, автомобилът би трябвало да „ схваща “ всички вероятни сюжети. Изглежда, че GM Cruise е не запомнил да каже на своя автопарк от Chevy Bolts за полицията, защото един автомобил е избягал, откакто е бил спрян.

В един от най-странните видеоклипове, заснемани в миналото, Chevrolet Bolt в началото стопира за инспекция. След това ненадейно “побягва ”, пробвайки се да избегне двамата смаяни служители на реда.

За благополучие преследването продължава по-малко от половин квартал. Bolt без водач спря и включи спешните си светлини. Това, което прави случката още по-забавна, е, че служителите на реда наподобява схващат от самостоятелни коли още по-малко, в сравнение с автомобилът схваща тях.

Освен минусите на Bolt има и няколко въпроса, на които няма отговор. Автомобилът би трябвало да е направил нещо неправилно, с цел да бъде спрян, и в случай че е по този начин, кой е получил санкцията? Дали санкцията се постанова на лицето, което употребява услугата, или се изпраща в централата на GM?

И по какъв начин се споделя на автомобила, че каквото и да е направил, е било неправилно и да не го повтаря? Бягството от служителите на реда е доста неразрешено в Съединени американски щати, изключително с електрически автомобил. Ченгетата ще създадат маневра за обезвреждане доста преди батерията да се изтощи.

Можеше ли човек да се оправи по-добре?

Лесно. Първо, един рационален човек би спрял на първото безвредно място и би изчакал полицията. Това, което не се прави, е ненадейно да се втурнете нанякъде и да потърсите безвредно място, където да получите нервозен срив.

Waymo блъска велосипедист

Не сме изцяло уверени, че това е по виновност на роботаксито, защото велосипедистите и водачите са в спор от години насам. Смъртните произшествия с велосипедисти се усилват през последното десетилетие, доста преди появяването на Waymo.

Въпросният случай звучи прекомерно познато и може да се случи на всеки, който не обръща внимание на пътя. А това е постоянно срещано събитие в ерата на смарт телефоните.

Waymo I-Pace е спрял на кръстовище, тъкмо по разпоредбите. Голям камион пресича кръстовището и I-Pace-ът си мисли, че пътят е свободен, само че в последната секунда вижда велосипедист, прикрит зад камиона. Автомобилът не съумял да спре в точния момент и блъснал велосипедиста, който получил леки пострадвания.

Можеше ли човек да се оправи по-добре?

Възможно е. Може да се твърди, че велосипедистът е бил в неточност. Велосипедистите постоянно отбиват около камионите. Мислят си, че това ще им обезпечи отбрана. Но най-често водачът на камиона даже не знае, че велосипедистът е там.

Камионът може да форсира по-бързо от велосипедиста, като го остави изложен на заплаха посред кръстовището. Човекът може да е постъпил по същия метод като роботаксито, забелязвайки велосипедиста в последната секунда, надявайки се да спре в точния момент.

Човекът обаче може да е бил в положение да планува казуса. Сан Франциско е един от градовете, които са по-благосклонни към велосипедистите. Шофьорите знаят за техните привички, положителни или неприятни. Знаейки, че велосипедистите постоянно се провират зад камионите, човек прави инспекция за сигурност в последната секунда, преди да потеглите.

Болт прегазва човек, който към този момент е бил прегазен

Това евентуално е най-отвратителният случай с роботакси, който в миналото сме виждали. Човек водач е прегазил човек, след което Bolt е прегазил същата жертва и е спрял върху нея. GM Cruise получи доста отрицателна преса поради този случай, само че фрагментите от автомобилната камера бяха предоставени на медиите с ангажимента, че няма да бъдат предавани.

Безпилотният Bolt се е движел дружно с черен автомобил. Той пръв е блъснал дамата. След това тя е била изхвърлена в лентата на Bolt. Автономният автомобил е реагирал, като е спрял и я е затиснал под автомобила.

Можеше ли човек да се оправи по-добре?

Не напълно. Човек би реагирал по същия метод. Но Bolt е бил празен, което отваря голям брой вероятни проблеми. Първо, шофьорът-човек би могъл вероятно да окаже първа помощ или да опише на първите спасители какво тъкмо се е случило.

Човекът би могъл да изключи изцяло автомобила и първите спасители биха могли да стартират да употребяват хидравлични принадлежности неотложно. В този случай първите спасители е трябвало да споделят с Cruise, с цел да изключат автомобила. Защо? Защото не е имало гаранция, че автомобилът няма да направи нещо необичайно по време на избавителната интервенция.

Bolt се блъска в пожарен автомобил

GM Cruise твърди, че неговите Bolt-и без водач могат да разпознават спешни светлини и звуци. Едно от роботакситата не е съумяло да разбере релативно известен сюжет.

Светлината е била зелена за Bolt, само че той не е съумял да даде път на приближаващ противопожарен автомобил. Пожарната кола се сблъскала с роботаксито, в което имало един пасажер. За благополучие пасажерът е получил единствено леки пострадвания.

Можеше ли човек да се оправи по-добре?

Несъмнено. Светлините и сирените са знак, че на път е спешно транспортно средство и че би трябвало да извършите място. Това произшествие е можело да бъде избегнато, в случай че водачът е напуснал кръстовището, до момента в който пожарната кола не е минала. Това е всекидневно събитие в огромните градове и всеки рационален водач знае по какъв начин да реагира.

Waymo се обърква от мъглата

Малко откакто Waymo пенсионира своя автопарк Chrysler Pacifica Hybrid, който към момента имаше водачи за всеки случай зад кормилото, пет I-Pace-а се объркаха от мъглата в региона на залива.

Странното в тази ситуация е, че Waymo I-Pace е оборудван със датчици LiDAR и радар. Те могат да „ виждат “ през мощен дъжд и мъгла. Това е едно от преимуществата им пред хората и Tesla. Ние би трябвало да разчитаме единствено на очните си ябълки, до момента в който Tesla по прочут метод отхвърля да употребява LiDAR и употребява единствено камери.

Вместо да продължат напред, петте автомобила стопират по средата на пътя в пиков час на придвижване.

Можеше ли човек да се оправи по-добре?

Да, и те го направиха. Шофьорите към I-Pace бяха комплицирани от неочакваното прекъсване и се пробваха да заобиколят колите. Това значи, че първоначално мъглата не е била толкоз гъста. Дори в случай че хората не желаят да карат през мъглата по някаква причина, те ще спрат на безвредно място, с цел да не блокират придвижването.

Тук не става дума за случай, а за трогателен отчет, който допуска, че GM Cruise е знаел, че неговите коли не могат да виждат дупки или деца в избрани сюжети. Cruise признава, че от време на време колите му са губили визия за деца, само че че този проблем е бил отхвърлен по време на тестванията.

Болтовете не могат да засичат деца или огромни дупки

В отчета въпреки всичко се показва, че тези Bolts не могат да разпознават деца в действителния свят. Това  съставлява действителен проблем на кръстовища. В изтеклите документи се твърди, че колите не са знаели за деца, които са паднали на пътя от велосипед или са облечени в костюм.

Въпросът с дупките е по-малък проблем, в случай че не вземете поради структурата. Работниците могат да изкопаят дупка, с цел да заменят канализационна тръба, и Bolt може да вкара себе си и пасажерите си тъкмо там.

Би ли могъл човек да се оправи по-добре?

Несъмнено. Ако шофирате в предградията и видите деца, които карат колела или ритат топка в двора, съзнанието ви незабавно се включва на нараснала паника. Всички сме чували ужасяващи истории за това какво се случва, когато не го извършите. А дупките са много лесни за идентифициране, като се има поради, че са дупки.

По-добри ли сме от роботите?

Невъзможно е да се пресметна изчислителната мощност на мозъка, тъй като, дано си признаем, някои хора са просто искрено глупави. Виждате ги на пътя всеки ден. Най-доброто, до което са стигнали учените, е, че мозъкът може да прави милиард милиарда математически интервенции в секунда, употребявайки единствено 20 вата сила. Няма еквивалент на суперкомпютър.

Можем да се опитаме да програмираме тези коли, с цел да бъдат допустимо най-умни, само че те постоянно ще бъдат изначално дефектни, тъй като са основани от хора. Хората сме същества с дефекти, тъй че нашите дефекти също ще се пренесат върху нашите творения.

Единственият в действителност забележителен скок напред би бил изкуственият разсъдък, а единственият изкуствен интелект, който се интегрира в колите, е гласовата интеграция.

Само си помислете за всички сюжети на всекидневното шофиране, през които преминавате и които един роботакси към момента не може да проумее. Ако преминавате през кръстовище, известно със конфликтите на него (примерно това на Paradise mall), подхождате към него по-предпазливо.

Можете да забележите голям брой евентуални катастрофи, които чакат да се случат, като да вземем за пример лъкатушен велосипедист от едната страна на пътя и малко дете, което аха аха и ще се освободи от ръката на майка си, от другата. Мозъкът ви може да разпознае пийнал пешеходец или подобен, който се взира в телефона си като зомби. Той схваща нюанси, които роботизираните таксита не могат да схванат.

Ще се случи ли това, до момента в който сме живи?

Роботакси работят въз основата на поредност от единици и нули. Това е доста черно-бяла операционна система и на доктрина би трябвало да работи съвършено. Най-голямата опасност, пред която са изправени тези неща, са хората, тъй като сме непредсказуеми. Това е другото общо нещо сред всички тези повреди. Човекът се е държал по метод, който роботаксито не е могло да планува.

Не може да се отхвърли, че технологията има очевидни дефекти, само че има един сюжет, при който тя може да проработи. Пригответе се за това, тъй като безспорно ще ви разгневи. За да работи роботаксито, би трябвало да се забрани на хората да се движат по пътищата. След като хората изчезнат, всичко на пътя ще бъде обвързвано с “кошерен разсъдък ”. Автомобилите ще споделят с други транспортни средства, светофари, камери и градската система за ръководство на трафика. Ако това се случи, ще има нулеви катастрофи и трафикът ще тече свободно.

Аз обаче не виждам това да се случи. Въпреки че шофирането не е конституционно право в тази страна, свободата на напредване е. Тази независимост е толкоз неразривно обвързвана с автомобила, че държавното управление не може да се надява да одобри закон, който да в профил хората от пътя.

В бъдеще това може да се случи в градските центрове, само че като изцяло решение не може да работи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР