През мъглата, образувана от всепоглъщащия нарцисизъм на президента Тръмп, се

...
През мъглата, образувана от всепоглъщащия нарцисизъм на президента Тръмп, се
Коментари Харесай

Америка пред всички

През мъглата, формирана от всепоглъщащия егоизъм на президента Тръмп, се появява един нов ред, присъщ с нападателно държание. Идеите, които осмисляха политиката на Съединени американски щати след войните - от разпространение на свободата до интернационален ред, учреден на правила, като че ли останаха в предишното.

При президентството на Доналд Тръмп свадите стават част от всекидневието.

Думата на Америка към този момент няма стойност, а върху нея се крепеше сигурността на света през десетилетията след 1945 година

Започваме да одобряваме като обикновено това, което преди беше немислимо - хиляди деца, разграничени от родителите си на мексиканската граница; погрешни или подвеждащи изказвания, идващи всекидневно от Овалния кабинет; пресата е атакувана от президента като " зложелател на народа " (израз с чисто тоталитарен произход); фалшифицирано видео от Белия дом в опит да се дискредитира публицист на CNN; президентът Тръмп се доверява повече на Владимир Путин, в сравнение с ФБР; разказва Европейски Съюз като " жесток ", до момента в който диктаторът на Северна Корея Ким Чен Ун се трансформира от опасност за човечеството в " страхотна персона ".

О, съвсем забравих и за анулираното посещаване на американското гробище в Ан-Марн във Франция по случай 100-годишнината от края на Първата международна война, тъй като Тръмп не искаше да върви в дъжда. Знаем, че той ненавижда дъжда, тъй като унищожава прическата му. А 2250 американци са заровени там, надалеч от вкъщи. Знаем също и че след съвсем две години на власт нито един път не е посетил американските военни в Афганистан или в която и да е зона на боен спор.

Страхливецът с нежна фризура обръща тил на мъртвите и изпратените да жертват живота си за Америка.

Това е национализмът на Тръмп с логото " Америка пред всички ", подправена фасада и липса на морал. Когато китайският президент Си Дзинпин си обезпечи пожизнено ръководство, реакцията на Тръмп беше " може би и ние би трябвало да опитаме това някой ден ". Това беше смешка, или не.

Но да подценяваме Тръмп, би било най-сигурният метод демократите да му обезпечат власт до 2024 година

Изборите по средата на мандата им дадоха забележителна победа в Камарата на представителите в Конгреса, където завоюваха 37 места. Президентът в този момент повече от всеки път е стеснен в това, което може да направи. Почтените американци не харесват демагогията. Въпреки това пътят на Тръмп към победа на идващите избори през 2020 година остава отворен. Републиканците, в този момент към този момент партия на Тръмп, имат болшинство в Сената, като завоюваха две места и демонстрираха мощни резултати във Флорида - основен щат във всички президентски избори.

Едно десетилетие след финансовия срив през 2008 година предубежденията против елита, гневът против възходящото неравноправие към момента подхранват вълна от ултранационализъм по целия свят. Избирането на Жаир Болсонаро за президент на Бразилия е просто един от най-скорошните образци за това.

Унгария при министър-председателя Виктор Орбан се трансформира в място, в което полезности като семейство, черква и обичайни възгледи за брак и пол са напът да си отидат. Орбан предлага нов модел на демократизъм в Европа. Неговата битка за идеологическо превъзходство с френския президент Еманюел Макрон ще дефинира посоката, в която ще поеме Европейският съюз.

Решението за Брекзит се оказва форма на полуда, която продължава да се популяризира. Подобно на избирането на Тръмп, вотът във Англия за овакантяване на Европейски Съюз беше израз на желанието да се унищожи откритият ред.

Либералните демократи наподобяват уязвими четвърт век откакто устойчивият им напредък като че ли беше съдбоносен. Свободната търговия, правата на индивида (това не е концепция, която Тръмп е кадърен да разбере) от ден на ден се лимитират.

Заплатите на служащите и на междинната класа са замразени, културата на огромните градове е изолирана от останалата част на страната - всичко това способства за дълбоки пукнатини в обществото. В Съединени американски щати даже думата " почтеност " към този момент не е еднопосочна. Демократите имат вяра, че тя значи сходство с обстоятелствата. В страната на Тръмп това значи да казваш нещата такива, каквито са съгласно теб.

Когато не можем да се съгласим даже за смисъла на думите, когато обществените мрежи подхранват опълчването, съществено се подкопава способността на западните демокрации да реализират компромис, върху който да се гради напредъкът.

Китай, който завива от ден на ден в посока на властническото ръководство, няма такива терзания. Народът прави план; извършва го; продължава устремно напред. Страната съумя да извади 800 милиона души от бедността през последните десетилетия. Защо да се съмнява в себе си? Пекин в този момент предлага своя опция на демократичния либерален модел.

Вече и в Европа Китай се пробва да прави същото като в Африка - купи каквото можеш, с цел да контролираш ресурсите и инфраструктурата.

Тръмп стартира комерсиална война и въпреки да има някои основателни недоволства, се провали в опита си да формулира поредна геостратегическа политика, с която да се изправи против Пекин. Китайската агресия и непредсказуемостта на Северна Корея насищат Източна Азия напрегнато, сходно на това в Европа по времето на Студената война.

Тръмп и другите националисти употребяват доста от методите на фашизма - изтъкване на провинен за всички беди, ксенофобия, митологизиране на национализма, активизиране на тълпите. Но силите, които са в интерес на отворените общества, са доста по-мощни, в сравнение с бяха преди век. Стени се подвигат на всички места и Китай към този момент сподели, че интернет може да бъде следен. Но разпространяването на хрумвания не може елементарно да бъде удържано. Дори един в действителност ужасяващ американски президент като сегашния не може по този начин елементарно да аргументи международен срив.

Жизнеността на американската преса сподели, че Тръмп не е всесилен. Неговата офанзива против някои от американските институции и против едни от най-хубавите медии в страната в допълнение убеди аудиторията в потребността от сериозна проверяваща публицистика.

Фразата му за подправени вести към този момент може да чуете на всички места по света. Журналистите са атакувани с все по-голяма безотговорност, тъй като Тръмп разгласи ловджийски сезон за тях и тяхната специалност. Обективното, старателно търсене на истината към този момент надменно се дефинира като " подправено " ; Белият дом популяризира клюки или явни неистини като обстоятелства. Объркването става норма. Именно това е задачата на Тръмп - ядосано лудост.

В отговор демократите не би трябвало да губят фокус. Единственият метод да отстранят Тръмп е, като завоюват избори. Републиканците към този момент не са партията на свободната търговия, глобализма, анти-Русия, която бяха преди. Те са партията на Тръмп под логото " Америка пред всички ". Демократите също са в интервал на смяна. Трябва ли да завият наляво, където има забележителна сила и към този момент са извоювани победи? Или вместо това би трябвало да се опитат да намерят ново наличие на центъра?

Кандидати на демократите като Макс Рос от Стейтън Айлънд и Джейсън Кроу в Колорадо демонстрираха, че фокусът върху опазването на здравето и образованието (две от най-големите паники на Америка), комбинирани със мощно патриотично обръщение от двама мъже, които познават живота на военните, може да победи болшинството на републиканците по впечатляващ метод. Победата на Кирстен Синема в Аризона сподели, че и центристката позиция е харесвана.

Съединени американски щати може да се върнат в вярната посока след четири години ръководство на Тръмп. След осем години това би било по-трудно.

 

© 2018, The New York Times и Роджър Коен. Разпространява се от The New York Times Licensing Group.

 

Текстът е оповестен в сп. " Мениджър ".
 

 
Автор: РОДЖЪР КОЕН
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР