През лятото на 1941 г. с началото на Втората световна

...
През лятото на 1941 г. с началото на Втората световна
Коментари Харесай

Евакуацията на трупа на Ленин от мавзолея му

През лятото на 1941 година с началото на Втората международна война Москва е във военно състояние. Набезите на немски бомбардировачи принуждават държавното управление да стартира евакуация на скъпи предмети, значими архивни документи, културни предмети и музейни експонати. Един от най-важните и скъпи обекти за евакуация е мумията на водача на Октомврийската гражданска война и първия държател на руската страна Владимир Ленин.

 Russia-2007-Moscow-Kremlin Senate at night

Във връзка с военното състояние в Москва, специфична комисия работи по проект за опазване на тялото на Ленин. Трима инженери – Смирнов, Кудин и Никитин – оферират да се укрепи мавзолея и да се запълни централната му част с пясък. Тази концепция обаче не е утвърдена и е взето незабавно решение за евакуация на тялото на Ленин на безвредно място.

Скоро откакто това е решено, професор Борис Збарски незабавно е извикан в Кремъл. Той управлява специфичната лаборатория на мавзолея, която резервира тялото на Ленин и взе участие в процеса на балсамиране. Збарски е осведомен, че тялото на Ленин би трябвало да бъде евакуирано от мавзолея в Москва в град Тюмен и че той и неговият личен състав ще дават отговор за сигурността на „ товара “.

Съответно мумията на Ленин е сложена „ в специфичен вагон на специфичен трен за евакуация към град Тюмен “. За евакуацията на Ленин са употребявани общо три влака със особено предопределение – първият влак превозва голям брой пазачи, вторият трен носи тялото на Ленин и целия личен състав, а в последния трен има още военни.

Преди да тръгнат, чекистите правят задълбочена инспекция на техническото положение на влаковете. Влакът, в който е превозено тялото на Ленин, е оборудван със специфични амортисьори, а интериорът е модифициран, с цел да се сътвори и поддържа най-благоприятен микроклимат, който се управлява от екип от експерти.

По време на пътуването професор Збарски стопира влака няколко пъти, с цел да ревизира дали цялото съоръжение към момента работи. Всички жп гари по продължение на коловозите са строго охранявани. През 1945 година Борис Збарски дава изявление, в началото класифицирано, за московски публицист:

След идването на влака в Тюмен, където защитата стои дежурна във всеки вагон, чекистите изваждат тялото на Ленин и незабавно го слагат в камион. Никой в ​​Тюмен, в това число локалните управляващи, не е предизвестен за идването на толкоз скъп товар. Едва след идването му е известена администрацията на града.

Двуетажната постройка на бивше учебно заведение е употребена като краткотраен пантеон. Тя се намира в центъра на града и е оградена с висока ограда. Саркофагът е подложен на втория етаж, а всички прозорци са покрити с тухли, с цел да се обезпечи спомагателна сигурност. На първия етаж пък се настаняват комендантът на мавзолея, защитата и поддръжката отпред със Збарски.

 19190501-lenin speech red square

На всеки 10 дни Збарски рапортува на Сталин по телефона за положението на Ленин и за всички произшествия, станали през този интервал. Веднъж в града се случва краткотрайно спиране на електричеството. По тази причина е положен специфичен кабел, който обезпечава непрестанно зареждане непосредствено от електроцентралата до постройката на учебното заведение.

По време на войната. в Тюмен наподобява няма причина за секрети или високо охранявани обекти, тъй че измежду локалното население потеглят доста клюки. По същото време в Москва почетният часовой продължава дава смени до празния пантеон. Това е, с цел да се резервира тайната и никой да не подозира, че мавзолеят е празен.

Предполага се, че през 1942 година професор Збарски открива черна мухъл по тялото на Ленин. Според разпоредбите, когато това се случи, засегнатата част на тялото би трябвало да бъде унищожена или изгорена с киселина. Професорът и неговият личен състав обаче ще влязат в пандиза за използването на такива способи. Збарски въпреки всичко съумя да отстрани опасността и да подсигурява, че мухълът не поврежда тялото.

В продължение на 3 години и 9 месеца тялото на Ленин се съхранява в Тюмен. Збарски, страхувайки се от повторна поява на черната мухъл, неведнъж упорства тялото да се върне в Москва, само че чак на 29 март 1945 година е издадена заповед за пренасяне на тялото на Ленин назад в Москва.

През април 1945 година тялото потегля назад, а през септември мавзолеят е отворен още веднъж. Преместването в Тюмен по време на войната е единственият път, когато балсамираното тяло на водача на международния пролетариат напуща Мавзолея на Червения площад. На 26 юли 1945 година за изключителни научни достижения, значими за страната, Борис Збарски е почетен със званието Герой на социалистическия труд.

Въпреки това, през 1952 година той е задържан по незаслужено обвиняване. Според сина му Иля, „ Знам, че не е осъждан… той просто прекарва година и половина в затвора… и единственото нещо, което ми сподели, беше, че е упрекнат като немски шпионин… Не видях наказателното му дело. “

Збарски е освободен от пандиза през декември 1953 година, няколко месеца след гибелта на Сталин.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР