През летния туристически сезон няма да има големи улични ремонти.

...
През летния туристически сезон няма да има големи улични ремонти.
Коментари Харесай

Кметът на Варна Коцев: Няма да има големи улични ремонти през лятото

През летния туристически сезон няма да има огромни улични поправки. Това сподели по време на днешната конференция в Община Варна кметът Благомир Коцев. Спряхме над 15 ремонта, с цел да осуетим транспортния безпорядък в града по време на най-натоварените месеци. Голяма част от тях, като кръстовището на бул. „ Владислав Варненчик “ в региона на „ Двете кули “ и пътят от „ Траката “ до КК „ Св. Св. Константин и Елена “, са свързани с огромния ВиК-проект, посочи кметът. Те ще стартират през есента.

Заради по-голямата натовареност на пътните артерии през лятото, ремонтът на пътя „ Аспарухово “ - „ Галата “ също се отсрочва за септември. В други обекти, където ремонтите са почнали, само че не са завършили поради закъснение на работата на ВиК-дружеството, ще се търсят краткотрайни решения за летните месеци. Сред тях са ул. „ Арх. Манол Йорданов “, която свързва Горна и Долна Трака и бул. „ Христо Смирненски “. По думите на заместник-кмета по строителството Пламен Китипов те ще бъдат отворени за придвижване, с цел да се облекчи трафикът през лятото, оповестяват от пресцентъра на Община Варна.

Големи поправки през туристическия сезон няма да има и в централната част на града. Причината е, че започнатите преди локалните избори голям брой обекти не са били обезпечени нито механически, нито с човешки запас от компаниите – реализатори. Недостигът на хора и строителна техника е главната причина за забавянето на плановете, като при някои от тях към този момент има просрочване на периодите по договорите, сподели още кметът Коцев. Той добави, че администрация в последните 5 месеца е открила, че плановете са несъвършени и с позволени доста пропуски. Това, по думите му, значи, че тук-там проектантите въобще не са били на терен и са чертали по карти.

Заради неприятното планиране, наследено от някогашната администрация, в този момент се постанова да вършим проверка в придвижване, сподели кметът Коцев. Тя е в ход и открива, че пропуски има и в осъществяването, добави той.

От своя страна Пламен Китипов разясни, че в договорите за авторски и инвеститорски надзор не са заложени измерими критерии за качество, което попречва санкционирането на изпълнителите за установени нередности. Той беше безапелационен, че актуалното управление на общината е завишило инвеститорския надзор и няма да  одобри нито един обект, по който има забележки. Същевременно в новите планове ще се залагат нови, по-високи критерии и реалистични графици за осъществяване. Ще се изготвят ежеседмични отчети и ще се протоколират всички открити проблеми, добави още Китипов.

Като реален период за довеждане докрай на започнатите поправки той уточни края на месец май - началото на месец юни. В този график са най-много регионите, където следва въвеждане на така наречен „ зелена зона “ за краткосрочно паркиране. В нейния обсег влизат улици, които се нуждаят от непълен ремонт, тъй като планът за „ зелена зона “ е юридически преди години, когато положението на настилките е било по-добро.

Очаква се отчет от всички районни кметства за най-компрометираните сектори, които да се рехабилитират спешно. За задачата се обмисля и основаване на лично общинско звено за незабавни поправки. Така ще се избегне забавянето заради потребността от провеждането на публични поръчки. Няма да се разчертават паркоместа върху дупки в асфалта, безапелационен беше Китипов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР