През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от горещо

...
През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от горещо
Коментари Харесай

Жегите продължават, в Пловдив ще е сухо и горещо

През изтеклия седемдневен интервал агрометеорологичните условия се определяха от горещо и изсъхнало време. Само на обособени места паднаха превалявания със стопанско значение сред 10-20 л/кв. м: Сандански ​- 20 л/кв. м, Казанлък - 17 л/кв. м, Стара Загора ​- 13 л/кв. м, Шумен ​- 12 л/кв. м.

През седмицата агрометеорологичните условия още веднъж ще се дефинират от високи температури и изсъхнало време. За региона на Пловдив и региона до четвъртък дневните температури няма да паднат под 30 градуса. В петък и събота живакът ще слезе с градус-два, след което още веднъж ще навакса седмичните стойности.

В комбиниране с дейната вегетация и високото водопотребление на пролетните култури почвените влагозапаси в коренообитаемия пласт ще се намалят до равнища под сериозните в западните региони на страната, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

С изключение на Пловдивско и по Черноморието, в страната се чака намаляване на оптималните температури и валежи на повече места в полските региони. Това ще докара до краткотрайно усъвършенстване на агрометеорологичните условия и понижаване на изискванията за пораждане на топлинен стрес.

При слънчогледа ще протича фаза разцвет. При царевицата ще се следи разцвет, а на обособени места и фаза изсвиляване. При трайните насаждения ще протича наедряване и узряване на плодовете.

През множеството дни от интервала в регионите без валежи изискванията ще разрешават реколтирането на зърнено-житните култури. Прибирането на зърното да се прави с нараснало внимание и съблюдаване на агротехниката за попречване риска от пораждане на пожари в земеделските територии.

През интервала растителнозащитните пръскания са ориентирани за запазване на зеленчуковите култури и трайните насаждения от брашнести мани, против второто потомство на ябълковия плодов червей при овощните типове и против пъстрота гроздов молец в лозовите масиви. Третиранията против оидиум по лозата не престават до интервала на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се правят в по-хладните часове от деня при температура на въздуха, не по-висока от 25 градуса.

Остава заплахата от градушки и нанасяне на повреди по земеделските култури.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР