През изминалите 60 години, откакто води началото си космическата епоха,

...
През изминалите 60 години, откакто води началото си космическата епоха,
Коментари Харесай

Китай планира да осъществи кацане на обратната страна на Луната до края на годината

През миналите 60 години, откогато води началото си галактическата ера, към момента никой не е съумял да извърши меко кацане на противоположната страна на Луната. Всички пилотирани спускаеми експедиции от стратегия “Аполо ” и руските безпилотни задачи “Луна ” през 60-те и 70-те години, както и първата роботизирана задача на Китай през 2013 година, всички те са правили кацания от забележимата страна на естествения ни сателит. Кацането на тази страна на Луната, която е постоянно обърната, е извънредно предизвикателство – спускаемият уред би бил отвън радиообсега на Земята.

Ето за какво първото кацане върху регион от противоположната страна на Луната би донесло огромен авторитет за първата страна, която го реализира. Китай желае да го реализира до края на 2018 година.

Мисията ще бъде извършена в границите на две стъпки. Първо през месец май по посока на точката на Лагранж L2 ще бъде изстрелян информационен сателит. Той ще би трябвало да обезпечава нужната радиовръзка с противоположната страна на Луната. 

Ако това изстрелване и позиционирането на спътника в L2 е сполучливо, през месец декември ще излети самият спускаем уред, който ще кацне на повърхността от противоположната страна на Луната и ще направи първите директни проучвания на грунта и скалите от това място.

И двете изстрелвания ще бъдат извършени от космодрума Сичан.

Инфо: China Daily

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР