През изминалата вечер в Банско бе открито юбилейното 20-то издание

...
През изминалата вечер в Банско бе открито юбилейното 20-то издание
Коментари Харесай

Йълдъз Ибрахимова даде звезден старт на Джаз феста в Банско

През миналата вечер в Банско бе намерено юбилейното 20-то издание на Международния джаз фестивал. 

„ В българската столица на джаза – Банско, всички дружно означаваме двайсет годишния празник на най-голямото лятно музикално събитие. Започнал в далечната към този момент 1997г., може би малко страхливо, минал през компликации като всичко ново, през днешния ден джаз фестивалът е безспорният любимец в календара на всички фестивали в България ”, съобщи на откриването кметът на Банско Георги Икономов.
 
 Джаз фест - Банско Снимка: Община Банско

„ Община Банско е освен хазаин на този прелестен фестивал, само че и негов главен спонсор, с което аз се гордея. Тук е мястото да отбележа и голямата признателност към доктор Илиев и неговата неизмерима заслуга като уредник и най-много като създател на този фестивал и към всички мои сътрудници – някогашните кметове, които през тези години полагаха грижите, с цел да сме през днешния ден тук и фестивалът да бъде това, което е в този момент ”, сподели още в словото си Икономов.

Над 300 реализатори ще излязат на сцената тази година, увери доктор Илиев. Всички кметове, с които е работил доктор Илиев през тези 20 години – Борис Велянов, доктор Георги Тасев и Александър Краваров, бяха поканени от него на сцената. Бившите кметове на Банско получиха почетни грамоти от създателя на фестивала, с благопожелание за доста здраве, триумфи и персонално благополучие.
 Джаз фест-Банско Снимка: Община Банско

Икономов бе подготвил изненада за доктор Илиев по случай идния му 70–годишен празник през тази година.

„ Няма по-подходящо място от тази сцена, с цел да удостоверявам уважението си към него ” съобщи градоначалникът, като му пожела тази сила, този хъс, тези хрумвания, които има в никакъв случай да не го напущат. Освен подаръка за доктор Илиев, Георги Икономов връчи почетния знак на кмета на Йълдъз Ибрахимова, за цялостния й принос за одобряването на името на град Банско като интернационален център на джаз културата със своето присъединяване в 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал Банско.

„ Винаги съм изпитвала голямото наслаждение да участвам във Вашия прелестен град, да пея за една прелестна аудитория и от душа и сърце поисквам още доста, доста по 20 години празник. Дано дружно да честваме ”, добави още добре познатата на публиката в Банско Йълдъз Ибрахимова.

В първата фестивална вечер от историческото 20-о издание на Фестивала на сцената излязоха Йълдъз Ибрахимова, Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и специфичен посетител Михаил Йосифов и две от трите грации на Сентиментал Суингърс. Виртуозният китарист Влатко Стефановски и неговото трио плениха публиката, която „ изригна ” с овации след края на добре познатата от почитателите му ария „ Бел кон ”. Великият буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер за следващ път омайност с изумителното си свирене аудиторията. Певицата Патриция Лакуидара, чиито глас е определян като „ сладостен и сетивен, само че и гневен и пробивен, с невероятна мощ да очарова и омагьосва ” закри с песните си първата паметна вечер от юбилейното издание.
 Джаз фест-Банско Снимка: Община Банско

По-рано денем в Дома на изкуствата в Банско бе даден моден коктейл във връзка откриването, където доктор Илиев удостои с грамоти всички, които имат заслуги в организацията и провеждането на Джаз фестивала през всички тези години.

В дните на Фестивала, от 5 до 12 август, в Дома на изкуствата ще може да бъде прегледана изложбата „ Живопис, графика, стъкло ” по стратегия Произведено в България, която също бе открита през миналата вечер, както и изложбата на Здравка Цветкова „ Българска шевица – код, искра, традиция ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР